Ryż na mleku kokosowym z tymiankiem i owocami

sts_DSC_3310_500Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na szczególny deser, w rolę którego wcielił się ryż na mleku. W czym tkwi jego niezwykłość? Kiedy użyjemy do jego przygotowania pełnowartościowe mleko kokosowe, otrzymamy przysmak o niezapomnianym aromacie i delikatnym smaku. Do całości możemy dołożyć owocową sałatkę składającą się z mango, ananasa i tymianku, skropionych sokiem z cytryny.

Czytaj dalej

Wegańskie trufle – przepis na zdrowe słodycze

sts_DSC_3676_500Trufle wegańskie to doskonały pomysł na wykwintny i zdrowy podwieczorek. Ten zachęcająco wyglądający smakołyk jest bardzo łatwy w wykonaniu i doskonale smakuje. Dlatego z całym powodzeniem możecie podjąć truflami swoich gości. Jednocześnie są one kolejnym dowodem na to, że wcale nie potrzebujemy cukru, aby stworzyć smaczną i słodką przekąskę na każdą okazję.

Czytaj dalej

Szparagi z sosem holenderskim

sts_DSC_3752_500Z wielką niecierpliwością czekałam na szparagi i kiedy wreszcie pojawiły się u mnie, postanowiłam przyrządzić z nich coś lekkiego i smacznego. Całość okazuje się dzicinnie prosta, ale daje efekt wręcz piorunujący. Szparagi z sosem holenderskim rozpływają się w ustach, a jeśli zdecydujecie się podać doń rybę, paleta doznań jeszcze bardziej się rozszerzy.

Czytaj dalej

Kasza jaglana – wartości odżywcze i zdrowotne

rodzaje-kasz-kasza-jaglana-20800Kasza jaglana po okresie międzywojennym została wyparta przez popularne do dziś ziemniaki. Łuskana jest z prosa. W przeciwieństwie do większości kasz ma korzystne właściwości zasadotwórcze. Wspomaga pamięć, nie zawiera glutenu i pomaga walczyć z katarem. W pewnych warunkach dla sportowców będzie korzystna, jednak należy ją spożywać z umiarem. Chorujący na cukrzyce powinni się jej wystrzegać.

Czytaj dalej

IMAG0757

Hacjenda Trzy Brzozy – historia wytwórcy

Malownicze tereny na skraju Mazowsza pełne pięknych lasów i dzikiej zwierzyny tworzą niezwykły mikroklimat, w którym wszystko spowalnia swój bieg. Właściciele Hacjendy Trzy Brzozy, zachwyceni okolicami Sokołowa Podlaskiego, obrali je sobie za nowy dom. Zajęli się tradycyjnym i ekologicznym przetwórstwem darów miejscowej natury, podtrzymując i upowszechniając lokalną kulturę oraz zwyczaje wspaniałej polskiej kuchni.

Czytaj dalej

6281990824_707262f031_b

LokalnyRolnik.pl jest już w Krakowie!

Platforma zakupowa LokalnyRolnik.pl wreszcie dotarła do Małopolski, a Kraków stał się czwartym miastem, w którym będziecie mogli zamawiać wyroby bezpośrednio od lokalnych wytwórców! Start jest iście imponujący – 16 grup zakupowych, 16 producentów i ponad 450 produktów do zamówienia już od teraz.

Czytaj dalej

Zielony koktajl z mocą witamin

sts_DSC_3661_500Taki koktajl to prawdziwa bomba witaminowa i jednocześnie doskonały pomysł na pożywne śniadanie! Nie wiem na co lepiej działa, czy na cerę, trawienie, a może wzrok. Najważniejsze jest udane połączenie znakomitego smaku z prozdrowotnym potencjałem składników tworzących ten niezwykły napój. Po raz pierwszy natknęłam się na niego podczas hotelowego śniadania. Przepadłam na całej linii. Teraz postanowiłam go odtworzyć i podzielić się przepisem z Wami.

Czytaj dalej

Seler naciowy – właściwości odżywcze i zdrowotne

Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw świata, wpisywał się już w dietę starożytnych Egipcjan i Greków. Obecnie zyskuje coraz większą popularność, stając się częścią codziennych potraw, ale nadal nie należy do grona najpopularniejszych produktów, po które sięgamy. A wielka szkoda, bo warzywo to posiada wyjątkowe walory smakowe, znikomą liczbę kalorii, przyspiesza metabolizm i dostarcza pokaźną ilość witamin. Czytaj dalej

Makaron z domowym zielonym pesto

sts_DSC_3535_500Pesto okazuje się być ekspresowy sosem do przygotowania. Zdecydowałam się na jego zieloną, aromatyczną wersję, której bazę stanowi bazylia. Wiem, że do tradycyjnego pesto używa się orzechów piniowych, ale pyszny sos można zrobić również z tańszymi migdałami czy orzechami włoskimi. Chcecie się dowiedzieć, jak można zrobić smaczny, pożywny obiad w kwadrans? Zapraszam do lektury! Czytaj dalej