Naturalne afrodyzjaki, które urozmaicą walentynkowe dania dla zakochanych

Produkty fruit-3074848_1280

Choć możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, w naszej kuchennej spiżarni znajdują się składniki, które – dodane do potraw – sprawiają, że rozpalają się serca i zmysły zakochanych.

Nazwa znanych od wieków, kulinarnych afrodyzjaków pochodzi od imienia greckiej bogini Afrodyty. W starożytności wierzono, że stosowanie ich w kuchni pozwala nie tylko wzmocnić organizm, ale też dodać wigoru, pobudzić, pozytywnie wpłynąć na potencję i płodność.

To, co najpyszniejsze dla ukochanej osoby

15 naturalnych afrodyzjaków z kuchennej spiżarni

  • Pomidory

Nazywane “jabłkami miłości” pomidory są źródłem potasu, beta-karotenu, a także witaminy C i E. Zawierają również likopen, czyli przeciwutleniacz posiadający właściwości chroniące organizm przed chorobami układu krwionośnego. Poprawiają libido i podnoszą sprawność organizmu.

  • Truskawki

Truskawki bogate są m,in. w cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, flawonoidy, błonnik, pektyny. Wpływają na pożądanie, zwłaszcza u mężczyzn. Zamoczone w czekoladzie mogą zastąpić walentynkowy deser.

  • Banany

W składzie bananów znajdują się przede wszystkim liczne mikroelementy (fluor, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen), makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas, sód), witaminy z grupy C, B, D, E i K oraz bromelaina – enzym wspomagający produkcję testosteronu.

  • Chili

Swoją ostrość chili zawdzięcza kapsaicynie, która rozgrzewa skórę i błony śluzowe, nie powodując ich stanu zapalnego. Papryczka chili bogata jest w potas, witaminę A, D, B12, B6, żelazo, magnez, wapń i kwas askorbinowy. Zjedzenie pikantnej potrawy z dodatkiem chili sprawia, że organizm zaczyna produkować endorfiny, a nasze tętno przyspiesza.

  • Awokado

Wśród wartości odżywczych, w które obfituje awokado, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na potas, żelazo, magnez, witaminę A, D, B6 i B12 oraz E, dodającą wigoru. Jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, awokado ma pozytywny wpływ na poziom testosteronu.

  • Pestki dyni

W pestkach dyni znajdziemy mnóstwo potasu, cynk, żelazo, wapń, magnez, witaminę A, D, B6 i B12. Dodając je do potraw – szczególnie sałatek czy dań obiadowych – możemy liczyć na zwiększone libido u mężczyzn.

  • Migdały

Bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, i fosfor migdały, w swoim składzie zawierają również witaminę A, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Zdrowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w migdałach stymulują produkcję testosteronu. Nic więc dziwnego, że to właśnie te orzechy uznawana są w krajach śródziemnomorskich za symbol płodności.

  • Czosnek

W czosnku – poza witaminami z grupy A, D, E, K oraz B i C – znajdziemy również potas, cynk, fosfor, selen, mangan, żelazo, wapń i miedź. Tym, co jednak w największym stopniu czyni go afrodyzjakiem, jest allicyna – związek poprawiający krążenie krwi i podnoszący libido. By w walentynkowych daniach zniwelować niekoniecznie przyjemny zapach czosnku, można go upiec, dzięki czemu zrobi się słodkawy.

  • Bazylia

Bazylia to zdecydowanie największy afrodyzjak wśród ziół. Bogata jest w witaminę K, A, C, mangan, żelazo, miedź, magnez oraz flawonoidy. W jej liściach znajdują się olejki eteryczne. Poprawia krążenie krwi i ma pozytywny wpływ na libido.

  • Czekolada

Spożywając czekoladę, w naszym mózgu uwalnia się hormon szczęścia – serotonina, która odpowiada za polepszenie samopoczucia i zwiększa libido. Poza tym, czekolada zawiera magnez, żelazo, niacynę, teobrominę, flawonoidy. Warto wybierać czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

  • Seler

Zarówno seler naciowy, jak i seler korzeniowy bogate są w cenne składniki odżywcze, z potasem, cynkiem, fosforem, żelazem, miedzią i manganem na czele. Zawiera również argininę – aminokwas powodujący rozkurczanie się naczyń krwionośnych i usprawniający przepływ krwi w organizmie.

  • Lubczyk

Bogaty w fitosterole, witaminę C, witaminy z grupy B i antyoksydanty lubczyk zawiera olejki eteryczne, kumaryny i żywice, pod wpływem których rozszerzają się naczynia krwionośne. Dzięki temu ma działanie pobudzające.

  • Imbir

Imbir zawiera potas, witaminę A, witaminę D, witaminę B6 i B12, żelazo, magnez i kwas askorbinowy. Pobudza ukrwienie narządów płciowych. Można go dodawać do naparów, dań mięsnych i jarskich.

  • Figi

Figi – świeże i suszone – wspomagają pracę układu hormonalnego, nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Są bogate w wapń, witaminę D, A, C, E, K, B6, błonnik, potas, cynk, fosfor, żelazo, magnez. Zawarte w figach aminokwasy mają wpływ na libido.

  • Wino

Szczególnie czerwone wino pobudza zmysły, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Rozszerza również naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie narządów płciowych. Nie zaszkodzi więc lampka wina do walentynkowej kolacji.

Zamów pyszny prezent walentynkowy

Walentynkowe menu dla zakochanych

Walentynkowa kolacja aż prosi się o specjalne, pełne afrodyzjaków menu. Oto nasze propozycje czterodaniowego posiłku na święto zakochanych. Życzymy smacznego!

Przystawka

Grzanki z guacamole i pomidorem

Składniki:

Przygotowanie:

Dojrzałe awokado przekrajamy ostrożnie na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wyjmujemy do miski zielony miąższ, który następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek czosnku, sok z połowy limonki, pieprz i sól (w ilościach wedle uznania). Mieszamy. W tosterze lub piekarniku przygotowujemy grzanki. Gdy są gotowe, nakładamy na nie guacamole, a na wierzch każdej grzanki kładziemy dość gruby plaster pomidora.

Pierwsze danie

Zupa krem z selera, posypana pestkami dyni

Składniki:

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej i dusimy na nim pokrojoną na talarki, białą część pora, do czasu aż zmięknie. Seler, ziemniaka, pietruszkę i jabłko obieramy ze skóry i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do podduszonego pora i zalewamy bulionem warzywny. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa i jabłko zmiękną na dobre. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem, dolewając mleko. Rozlewamy do talerzy i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Drugie danie

Makaron z pesto z bazylii i papryczki chili

Składniki:

  • 200 g makaronu (penne, spaghetti lub pappardelle)
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
  • 70 ml oliwy
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w malakserze łączymy na dość gładką masę: bazylię, czosnek, starty parmezan, orzeszki piniowe lub pestki słonecznika, oliwę i papryczkę chili pozbawioną pestek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Makaron odcedzamy i dodajemy do niego powstałe pesto. Mieszamy i nakładamy na talerze. Możemy posypać danie startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Deser

Owoce w czekoladzie z prażonymi migdałami

Składniki:

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki, kroimy każdy na 3 lub 4 kawałki, truskawki myjemy, pozostawiając szypułki, a każdą z umytych fig przekrajamy na 4 części. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Każdy z owoców nadziewamy na wykałaczkę i namaczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy na papier do pieczenia, a gdy czekolada całkowicie zastygnie, przekładamy owoce na talerzyki.

 

Podczas zbliżających się Walentynek warto wypróbować moc naturalnych afrodyzjaków, serwując ukochanej osobie dania, do których je dodamy. Nie tylko z powodu ich działania, w które wierzono już w Starożytności, ale również ze względu na ich prozdrowotne właściwości.

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *