Ogórki małosolne przepis sprawdzony przez wiele pokoleń. Najsmaczniejsze!
Ten przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wychodzą z niego niezmiennie najpyszniejsze ogórki małosolne, jakie kiedykolwiek jedliśmy.
Dlatego co roku sięgamy po lekko wyblakłą już kartkę z odręcznie zapisaną recepturą, zamawiamy ogórki od sprawdzonych rolników i szykujemy słoiki. Dużo słoików, by cieszyć się wyśmienitym smakiem małosolnych, które idealnie komponują się ze swojskim smalcem, kaszą gryczaną i gulaszem albo młodymi ziemniakami z koprem, podawanymi w towarzystwie sadzonych jajek.
Poznaj nasz niezawodny przepis i przyrządź je w swoim domu!
Ogórki małosolne przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 pęczek kopru lub gałązki kopru
- czosnek
- 1 korzeń chrzanu (+ ewentualnie liście chrzanu)
- 3 l przegotowanej, gorącej wody (możesz też użyć zimnej, ale będą dłużej się kisiły)
- sól kamienna do przetworów (nie jodowana!)
Przygotowanie:
Wieczorem ogórki włóż do sporej miski z zimną wodą i pozostaw na całą noc (lub kilka godzin). Rano dokładnie je wypłucz pod bieżącą wodą, lekko zetnij końce i porozkładaj do wyparzonych słoików. Jeśli masz liście chrzanu, włóż po przynajmniej 1 złożonym na dno każdego słoika i dopiero na nim układaj ogórki. Do każdego słoika, w przerwy między ogórkami, włóż po 2 obrane z łupinek, przekrojone na połówki ząbki czosnku, spory kawałek obranego chrzanu i koper. Wodę wymieszaj z solą, w stosunku 1 czubata, stołowa łyżka soli na 1 l wody. Gdy sól się rozpuści, każdy słoik zalej, by woda przykryła całe ogórki. Na każdym słoiku ułóż mały talerzy i dodatkowo go obciąż. Możesz też ewentualnie wykorzystać do tego celu gazę, którą warto dodatkowo zabezpieczyć gumką recepturką, nitką lub sznurkiem. Tak przygotowane ogórki postaw w zacienionym miejscu (może być w temperaturze pokojowej). Będą gotowe do jedzenia po ok. 3-4 dniach, jeśli użyjesz gorącej wody lub 5-7 dniach, jeśli użyjesz zimnej wody. To, że są już “dobre” rozpoznasz po wodzie, która zacznie się robić mętna.
Jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne “na zapas” i cieszyć się nimi jesienią oraz zimą, użyj zimnej wody, nie odcinaj końcówek ogórków, zakręć słoiki wyparzonymi nakrętkami i odstaw je do piwnicy lub spiżarki.
Mamy nadzieję, że ogórki małosolne przygotowane według naszego przepisu na stałe zagoszczą w Twoim domu. Życzymy smacznego!