Ogórki małosolne przepis sprawdzony przez wiele pokoleń. Najsmaczniejsze!

Przepisy kulinarne ogórki małosolne przepis

Ten przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wychodzą z niego niezmiennie najpyszniejsze ogórki małosolne, jakie kiedykolwiek jedliśmy. 

Dlatego co roku sięgamy po lekko wyblakłą już kartkę z odręcznie zapisaną recepturą, zamawiamy ogórki od sprawdzonych rolników i szykujemy słoiki. Dużo słoików, by cieszyć się wyśmienitym smakiem małosolnych, które idealnie komponują się ze swojskim smalcem, kaszą gryczaną i gulaszem albo młodymi ziemniakami z koprem, podawanymi w towarzystwie sadzonych jajek. 

Poznaj nasz niezawodny przepis i przyrządź je w swoim domu!

sałatka z owczym serem

Ogórki małosolne przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 pęczek kopru lub gałązki kopru
  • czosnek
  • 1 korzeń chrzanu (+ ewentualnie liście chrzanu)
  • 3 l przegotowanej, gorącej wody (możesz też użyć zimnej, ale będą dłużej się kisiły)
  • sól kamienna do przetworów (nie jodowana!)

Przygotowanie:

Wieczorem ogórki włóż do sporej miski z zimną wodą i pozostaw na całą noc (lub kilka godzin). Rano dokładnie je wypłucz pod bieżącą wodą, lekko zetnij końce i porozkładaj do wyparzonych słoików. Jeśli masz liście chrzanu, włóż po przynajmniej 1 złożonym na dno każdego słoika i dopiero na nim układaj ogórki. Do każdego słoika, w przerwy między ogórkami, włóż po 2 obrane z łupinek, przekrojone na połówki ząbki czosnku, spory kawałek obranego chrzanu i koper. Wodę wymieszaj z solą, w stosunku 1 czubata, stołowa łyżka soli na 1 l wody. Gdy sól się rozpuści, każdy słoik zalej, by woda przykryła całe ogórki. Na każdym słoiku ułóż mały talerzy i dodatkowo go obciąż. Możesz też ewentualnie wykorzystać do tego celu gazę, którą warto dodatkowo zabezpieczyć gumką recepturką, nitką lub sznurkiem. Tak przygotowane ogórki postaw w zacienionym miejscu (może być w temperaturze pokojowej). Będą gotowe do jedzenia po ok. 3-4 dniach, jeśli użyjesz gorącej wody lub 5-7 dniach, jeśli użyjesz zimnej wody. To, że są już “dobre” rozpoznasz po wodzie, która zacznie się robić mętna.

 

Jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne “na zapas” i cieszyć się nimi jesienią oraz zimą, użyj zimnej wody, nie odcinaj końcówek ogórków, zakręć słoiki wyparzonymi nakrętkami i odstaw je do piwnicy lub spiżarki.

 

Mamy nadzieję, że ogórki małosolne przygotowane według naszego przepisu na stałe zagoszczą w Twoim domu. Życzymy smacznego!

 

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “ogórki małosolne przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *