!-->

Swoja Mąka w przedświątecznym nastroju

Rolnicy i Wytwórcy swoja mąka

Swoja Mąka jest z nami od końca 2014 roku. Oferuje prawdziwe bogactwo produktów, dzięki którym uszlachetnia wypieki wielu klientów platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl. Poznajcie historię wytwórcy, cichego bohatera pysznych ciast, chrupiących domowych chlebów czy też zdrowych śniadań z udziałem m.in. płatków gryczanych i żytnich.

swoja mąka

Firma Hanny Janasik istnieje od 2012 roku i choć jest młodym przedsiębiorstwem, oferuje bogaty asortyment produktów sypkich. Działa na terenie Warszawy i okolic, ale młyn, z którego pochodzi mąką, znajduje się zupełnie gdzie indziej.

Legenda prawdę ci powie

Historia młyna, z którego pochodzą produkty Swojej Mąki, sięga XII wieku. Rycerz Jaksa Gryfita z Miechowa w 1163 roku sprowadził dwóch mnichów z Zakonu Bożogrobców, czyli Stróżów Grobu Bożego z Jerozolimy i to właśnie oni przyczynili się do powstania w tym rejonie kilkunastu młynów, w tym również młyna w Przesławicach (okolice Miechowa, 40 km od Krakowa).

Pierwsze wiarygodne wzmianki o istnieniu młyna pochodzą z czasów Kazimierza Wielkiego, co wskazuje, że  miejsce to cieszy się minimum blisko siedmiuset letnią historią. Jeżeli wierzyć legendom, to przez pewien czas młynem opiekowała się czarownica. Bardzo długo był to młyn drewniany, wodny z kołem młyńskim, a obecny kształt przyjął tuż przed II wojną światową. Do dnia dzisiejszego w młynie mielone jest ziarno od rolników z okolicznych wiosek (m.in. Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół).

Młyn w Przesławicach

Młyn w Przesławicach

Mąka – czyli krótka historia o zaufaniu

Sprzedaż i dystrybucja mąki rozpoczęły swój bieg, kiedy pewnego dnia koleżanka przywiozła z wiejskiego młyna naturalne mąki żytnie. Jakościowo okazały się bardzo dobre, więc postanowiłyśmy nie zwlekać ze sprzedażą, zaufałyśmy swojej intuicji. – mówi Hanna Janasik. Produkty cieszyły się dużym powodzeniem, klienci zaś pytali o inne rodzaje mąk, powoli więc asortyment ulegał rozszerzeniu. Obecnie w sprzedaży znajdują się mąki pszenne, żytnie, orkiszowe, owsiana, a także bezglutenowe, czyli kukurydziana, gryczana, z cieciorki oraz jaglana. Dla wielbicieli lekkich i zdrowych posiłków oferta przewiduje płatki pszenne, żytnie, owsiane, jaglane oraz otręby pszenne i żytnie. Ponadto dostępne są również kasze jęczmienne, orkiszowe, gryczane i kasza jaglana.

Zamawiam mąki i kasze od Wytwórcy

Powrót do przeszłości, powrót do natury

Zboże przechodzi tradycyjny ciąg technologiczny. Najpierw wrzucane jest do maszyny czyszczącej – wialni, potem na tryjer, ekonos, po czym szczotkarkę i maszynę szorującą, które to polerują czyste ziarno. Następnie kilka par walców to ziarno gniecie, rozciera i przekazuje na odsiewacz czterodziałowy, który daje w efekcie różne frakcje przemiałowe. Proces ten jest wspomagany odsiewaczem kaszkowym i odpylarką, w zależności od potrzeb produkcyjnych. Cykl technologiczny kończy się mieszaniem mąk, regionalnie zwanym „mnięszałką”. Obecne wyposażenie młyna pozwala zasadniczo na produkcję mąk pszennych typ 450 i graham, żytnich typ 720 i 2000 oraz kaszy manny.

Swoja mąka z etykietami sklepowymi

Swoja mąka z etykietami sklepowymi

Mąka jest mielona i konfekcjonowana na bieżąco (nie leżakuje w magazynach). Podobnie jak mąki, kasze również są naturalne, mielone na bieżąco w młynie oraz w kaszarniach. Płatki pszenne i żytnie powstają w procesie zgniatania oczyszczonego ziarna, natomiast jaglane i owsiane dodatkowo zostają poddane obróbce hydrotermicznej (wilgotne i suche gorące powietrze, nie mikrofala). – podkreśla Hanna Janasik.

Wyroby niecertyfikowane marki Swoja Mąka

W czasach zdominowanych chemią i sztucznym jedzeniem Swoja Mąka stawia na produkty wyłącznie naturalne, pozbawione konserwantów, utrwalaczy czy wybielaczy. Firma zrezygnowała z certyfikowania produktów, ponieważ podnosi to cenę produktu. Jak dystrybucja towaru wygląda od kuchni? Wyroby przywożone są do Pruszkowa, następnie zostają zapakowane i dostarczone do sklepów ze zdrową żywnością. Produkty Swojej Mąki można również spotkać na jarmarkach oraz okolicznościowych kiermaszach, natomiast w stały krajobraz modelu handlowego firmy wpisała się już sprzedaż za pośrednictwem Internetu.

śniadania na ciepło przepisy

Swoje świeże i naturalne wyroby Swoja Mąka oferuje również na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl. Wystarczy zajrzeć w zakładkę Wypieki i sypkie, a następnie zapoznać się zatrzęsieniem produktów, które mają nadzieję dostać się do Waszej kuchni jeszcze przed świąteczną przerwą. Wiemy, że Swoja Mąka w nieodległej przyszłości ma zamiar rozszerzyć asortyment produktów dostępnych w sprzedaży, ale na razie sprawa owiana jest tajemnicą. Skoro tej wiedzy nie możemy zgłębić, zapraszam do wypróbowania już dostępnych wyrobów, aby w sytości i zadowoleniu oczekiwać na rozwikłanie smacznej i zdrowej zagadki.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. karola pisze:

    a skąd pochodzą ziarna? jak są uprawiane?

    • Lokalny Rolnik pisze:

      Szanowna Pani,
      szczegóły dotyczące pochodzenia ziaren oraz uprawy może uzyskać Pani bezpośrednio u producenta poprzez wysłanie wiadomości wewnętrznej na platformie Lokalny Rolnik (www.lokalnyrolnik.pl).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *