Wiatrowy Sad – tłocznia soków z owoców, warzyw i ziół

Rolnicy i Wytwórcy Wiatrowy Sad

W pobliżu Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich w dolinie rzeki Mrogi w gminie Dmosin we wsi Kałęczew położony jest Wiatrowy Sad – gospodarstwo z niezwykłym skarbem: jabłkami i innymi owocami. W tym małym, rodzinnym, wielopokoleniowym 17-hektarowym gospodarstwie znajduje się manufaktura soków. W tym roku tłocznia obchodzi 10. rocznicę powstania. Zapraszamy do lektury rozmowy z przesympatyczną właścicielką Wiatrowego Sadu – Panią Grażyną Wiatr.

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku manufaktury Wiatrowy Sad, o której w dalszej części opowiadają sama właścicielka – Pani Grażyna Wiatr.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Jaka jest historia powstania manufaktury soków Wiatrowy Sad?

„W naszej rodzinie soki były tłoczone od pokoleń. Tłoczyła je moja babcia Stasia dla rodziny i znajomych. Wówczas tłoczony sok był gotowany w słoikach. Teraz staramy się odtworzyć to, co robiły starsze pokolenia – smak owoców zamknięty w butelce.

Rośnie tam również kosztel, która liczy 117 lat. Owocuje co 2 lata.

Czasami nieszczęście przeradza się w szczęście, otwiera inne nowe drzwi. Tak właśnie było z nami. Grad zbił nam sad w 2010 roku i uszkodził owoce, które nie nadawały się na eksport. Postanowiliśmy pewną partię jabłek przetłoczyć na sok, a przy okazji zbadać rynek, czy sok jabłkowy mętny będzie miał popyt. Dlatego, kiedy spotyka nas jakieś niepowodzenie, warto rozejrzeć się dookoła i poszukać innych możliwości. Tak zaczęła się nasza przygoda w tłoczeniu soków, przygoda życia.

Tłoczenie soków to nasza rodzinna tradycja i pasja. Wszystkie soki tłoczone są na zimno, pasteryzowane w temperaturze 80-82 stopni.
Owoce, z których tłoczony jest sok, pochodzą głównie z naszego rodzinnego gospodarstwa. Wielopokoleniowe doświadczenie w uprawach sadowniczych oraz położenie gospodarstwa sprawiają, że owoce posiadają niepowtarzalny smak i aromat, a starannie selekcjonowane i przetłoczone są gwarancją soku o najwyższej jakości. Stawiamy na jakość i tradycję, która nas zobowiązuje” – opowiada Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Jak wygląda przykładowy dzień w manufakturze soków Wiatrowy Sad?

„Dzień jak dzień, różni się w zależności od pory roku. Musimy pogodzić pracę w sadzie przy pielęgnacji, ochronie, zbiorach owoców z sezonowym tłoczeniem. Wycieczki krajowe, zagraniczne, a w szczególności szkolne i przedszkolne, prelekcje i degustacje – przez ostatni rok zawieszone przez pandemie. Co środę wyjeżdżamy do Warszawy na tzw. Dobry Targ w Fortecy do Państwa Kręglickich” – mówi Pani Grażyna.

Jakie są największe wyzwania i największe radości w Wiatrowym Sadzie?

„Największe wyzwanie to nieustanna dbałość o wysoką jakość produktu i staranne dobieranie smaków. Największe radości to zadowolenie i uznanie naszych konsumentów, jurorów konkursów i jednostek certyfikujących” – odpowiada Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Czy jest coś czym możecie się pochwalić? Wyróżnienia, nagrody, certyfikaty?

„Soki z Wiatrowego Sadu otrzymały ponad 50 nagród i wyróżnień – w tym między innym w ogólnopolskim konkursie Sposób na Sukces tłocznia uzyskała wyróżnienie. Sok jabłkowy z Kałęczewa i sok pomidorowy z Kałęczewa zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Posiadamy certyfikat Jakość Tradycja, Poznaj Dobrą Żywność, Tygiel Smaków i certyfikat Doceń polskie. W ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod patronatem Ministra Rolnictwa w Poznaniu otrzymaliśmy Perły. Oprócz tego, mamy Perłę za sok jabłkowy z truskawką i sok jabłkowy z owocem róży. Złoty medal za sok jabłkowy z mini kiwi i jabłko aloes. Wszystkie nagrody i wyróżnienia są bliskie naszemu sercu, ale najważniejsze są opinie i sugestie konsumentów. To nasi klienci są dla nas największą inspiracją” – mówi Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Jaki jest asortyment manufaktury soków Wiatrowy Sad?

„Soki mamy owocowe, warzywne, ziołowe, wytrawne, egzotyczne i kiszonki. Wszystkie nasze soki są naturalnie, na zimno tłoczone, pasteryzowane w 80-82 stopniach. Surowce, z których tłoczymy soki są starannie selekcjonowane, co jest gwarancją soku o najwyższej jakości. Dzięki temu soki zachowują naturalny smak i zapach oraz cenne substancje odżywcze.

Sok jabłkowy stanowi bazę naszych produktów. Jego mieszanki z różnymi owocami, warzywami i ziołami stanowią niespotykaną na rynku paletę smaków, a jednocześnie dają możliwość wpływania na poprawę stanu zdrowia przy różnych dolegliwościach. Do takich soków można zaliczyć połączenie jabłka z mniszkiem lekarskim, pokrzywą, jęczmieniem, owsem, melisą, aloesem, różą, owocem bzu, aronią oraz porzeczkami.

Każda partia soku jest unikalna, w niepowtarzalnym smaku. Smak soku zależy od kompozycji, odmiany, fazy dojrzałości owocu, okresu jego zbioru i tłoczenia. Wszystkie soki są naturalnie mętne. Pakowane są w opakowania typu BiB 3- i 5-litrowe (zachowują świeżość w ciągu 14 dni od otwarcia) oraz w szklane butelki 200 ml, 250 ml, 300 ml i 750 ml.

Nie wszystkie surowce pochodzą z naszego gospodarstwa, ale mamy stałych sprawdzonych dostawców, którzy dostarczają nam surowce o najwyższej jakości” – opowiada Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?

„Sok to sok, bez żadnych dodatków. Jabłka i naturalne mętne soki mają w sobie zbawienne dla zdrowia pektyny i polifenole (flawonoidy), co wykazały badania pod kierownictwem profesora Jana Oszmiańskiego z Uniwersytetu Wrocławskiego” – mówi Pani Grażyna.

Czym wyróżniają się Wasze produkty od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach?

„Nasze produkty wyróżniają się naturalnością, a przede wszystkim smakiem i różnorodnością smaków” – odpowiada Pani Grażyna.

Jakie są Wasze flagowe produkty?

„Flagowym produktem oczywiście jest sok jabłkowy z Kałęczewa i sok jabłkowy z kwiatem bzu, który otrzymał 3 złote medale, Grand Prix Festiwal Smaków w Toruniu, Główną Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego, a w Poznaniu uzyskał tytuł Polskiego Producenta oraz nagrodę Ministra na targach w Warszawie” – mówi Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Jakie macie plany na przyszłość?

„Jesteśmy szczególnie dumni, że marka Wiatrowy Sad jest coraz bardziej rozpoznawalna, warto wybierać nasze produkty gdyż są wysokiej jakości, tłoczone z pasją i tradycją. Wyróżniają się oryginalnością łączenia smaków. Soki z Wiatrowego Sadu goszczą na wielu stołach i bankietach systematycznie – na ogólnopolskich Galach AgroLigi, Agroprzedsiębiorcy RP oraz na Dożynkach Prezydenckich. Naszym planem na przyszłość jest sprostać oczekiwaniom naszym klientom” – dodaje Pani Grażyna.

Wiatrowy Sad

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

„Współpraca z Lokalnym Rolnikiem jest prostym i wygodnym sposobem dotarcia do świadomych odbiorców, którzy chcą konsumować soki o wysokiej jakości i różnorodnej kompozycji smakowej” – komentuje Pani Grażyna. Jeśli tak samo, jak Wiatrowy Sad, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “Wiatrowy Sad”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *