!-->

Wielkanocne zupy: żurek, barszcz biały, chrzanowa – sprawdzone przepisy

Przepisy kulinarne wielkanocne zupy

W każdym domu, na świątecznym stole, powinno znaleźć się miejsce na wielkanocne zupy. To od nich zwykle rozpoczynamy rodzinne, uroczyste śniadanie wielkanocne. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na wielkanocne zupy – żurek, biały barszcz oraz krem chrzanowy.

WIELKANOC_BANNER

Żurek wielkanocny – przepis

>> Przygotuj domowy zakwas na żur – sprawdź przepis <<

Składniki:

Kup gotowy zakwas na żur

Przygotowanie:

Przygotuj duży garnek z grubym dnem. Na maśle podsmaż w nim do zarumienienia pokrojoną w plastry białą kiełbasę wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dolej do garnka bulion. Dodaj pokruszone (lub starte na miał w malakserze) suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę chrzanu. Zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i wlej zakwas. Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Dodaj pozostałą łyżkę chrzanu, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni podsmaż bez tłuszczu do zarumienienia pokrojony w drobną kostkę boczek. Ugotuj jajka na twardo. Na dnie talerzy ułóż ćwiartki jajek, nalej żur, a na wierzch włóż podsmażony boczek.

photo-1551239330-2db25ffa5e90

Kup wiejskią kiełbasę

Barszcz biały wielkanocny – przepis

Składniki:

Kup wiejskie jajka

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półtalarki oba rodzaje kiełbasy. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej bulionem, dodaj chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie na patelni zrób zasmażkę z mąki i pozostałych 2 łyżek masła, a także ugotuj na twardo jajka. Jajka pokrój na spore kawałki i dodaj do barszczu. Gdy zasmażka przestygnie, dodaj ją do śmietany i wymieszaj. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dolewaj zasmażkę powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy lub wlej do wazy.

hello-i-m-nik-522061-unsplash

Zupa krem chrzanowy wielkanocny – przepis

Składniki:

Kup jarzyny na domowy bulion

Przygotowanie:

Na dnie garnka rozpuść masło i usmaż na nim pokrojone w drobną kostkę: cebulę, por, seler, ziemniaki, jabłko. Dolej bulion i dodaj chrzan. Gotuj do momentu aż warzywa i jabłko będą miękkie, a następnie wyłącz kuchenkę. Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Zblenduj zupę na gładki krem. Rozlewaj do talerzy, dekorując listkami rzeżuchy lub natką pietruszki.

leek-791815_1280

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom na wielkanocne zupy tegoroczne święta w Twoim domu będą wyjątkowe.

Smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *