!-->

Domowy zakwas na żurek wielkanocny – najlepszy przepis

Przepisy kulinarne

Domowy zakwas na żurek wielkanocny, który własnoręcznie przygotujesz, sprawi, że tegoroczne Święta Wielkanocne będą szczególne.

WIELKANOC_BANNER

Na wielkanocny żur wielu z nas czeka przez cały rok. A najlepszy żurek powstaje na domowym, własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Kiszenie żuru trwa zaledwie kilka dni, a samo przyrządzenie mikstury na zakwas nie zajmuje więcej niż kilka minut. Przekonaj się sam!

Zakwas na żurek – przepis

Do przygotowania domowego zakwasu na żurek potrzebnych jest zaledwie kilka składników i kilka dni cierpliwego oczekiwania. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zakwas, na bazie którego od lat, w naszych domach przygotowuje się pyszny, aromatyczny żurek wielkanocny.

Składniki:

Kup składniki na domowy zakwas

Przygotowanie:

By ukisić zakwas na żurek, przygotuj wysokie naczynie – najlepiej szklane lub wykonane z kamionki. Na dno naczynia wsyp mąkę żytnią i zalej ją 1 szklanką przegotowanej, ciepłej wody. Wymieszaj zawartość naczynia. Włóż skórkę chlebową, dodaj rozgnieciony nożem, pozbawiony łupinek czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Dolej pozostałą szklankę wody i ponownie wymieszaj. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce. Mieszaj zakwas codziennie, przez przynajmniej kolejne 3 dni. Gdy poczujesz kwaskowy zapach i smak, zakwas jest już gotowy. Możesz go przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu nawet przez kolejne 2 tygodnie.

Jak widzisz, kiszenie żuru, czyli przygotowanie domowego zakwasu na żurek wielkanocny, wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy kilka minut pracy i kilka dni cierpliwego oczekiwania, by podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych cieszyć się żurem przyrządzonym na bazie domowego zakwasu.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu wolisz kupić gotowy zakwas na żur, sprawdź oferty naszych Wytwórców, którzy specjalnie dla Ciebie przygotowali zakwas na żurek z naturalnych składników ⤵️

Kup gotowy zakwas na żur

Smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *