Pączki domowe na tłusty czwartek

Przepisy kulinarne pączki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a skoro tak, to nie może zabraknąć pączków! Co prawda nie należą do niskokalorycznych frykasów, ale możemy je przyrządzić, używając zdrowych, ekologicznych lub tradycyjnych wyrobów od lokalnych wytwórców. Zresztą jednorazowe odstępstwo nie spowodują utraty linii. Samodzielnie przygotowane według przepis autorów bloga SzybkoTanioSmacznie pączki będą dla Was nie tylko podstawą wspaniałej uczty, ale i wielkiej satysfakcji!

Wyrabianie pączków wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje. Zanim przejdziemy do proporcji, uprzedzamy, że dotyczą one aż 50 sztuk. Stąd też, jeśli nie potrzebujecie przyrządzać aż tak dużej ich liczby, stosownie zmniejszcie proporcje poszczególnych produktów.

Domowe pączki – składniki na 50 szt.:

  • 1 kg mąki pszennej (dodatkowo do podsypania stolnicy)
  • 100 g świeżych drożdży
  • szklankę cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 100 g spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (olej słonecznikowy lub kokosowy)
  • nadzienie: dżem/konfitura

baner_tlusty_czw_str_gl

Domowe pączki – sposób przygotowania:

Drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia masy (ok. 10 – 12 minut). Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem, aż otrzymamy puszysty krem.

Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto. Następnie dołączamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ostatki ciepłego mleka i wyrabiamy tak przygotowaną całość. Otrzymaną masę odstawiamy i przykrywamy lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możemy przystąpić do formowanie pączków. Porcje ciasta nabieramy (np. łyżką), kładziemy na posmarowanej tłuszczem dłoni, nadziewamy marmoladą/konfiturą/powidłami (zlepiamy, formujemy i układamy na stolnicy. Zostawiamy na 10 – 15 minut, aby mogły okrzepnąć i nabrać właściwej wielkości.

Sprawdź: Faworki – najlepszy przepis mojej babci

Pączki smażymy 5 – 6 minut pod przykryciem (po ok. 2-3 minuty odwrócić pączka), po upieczeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

PS Pączki można nadziewać zarówno przed uformowanie, jak i po upieczeniu. Wybraliśmy tę drugą opcję.

Życzymy pysznego tłustego czwartku!

logo_blog2* Przepis stworzony przez autorów bloga SzybkoTanioSmacznie, który na stałe współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *