!-->

Wielkanocne śniadanie – co podać na świąteczny stół?

Zdrowe żywienie

Jeśli macie wątpliwości, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole, pomożemy Wam je rozwiać. Przy całym szacunku dla nowatorskiego podejścia do kwestii świąt, postawiliśmy na tradycję i dania przygotowywany jeszcze przez nasze prababcie. Zobaczcie więc, jakich potraw i produktów w Wielkanoc nie może zabraknąć.

Wielkanocny stół – przygotowania

Niby kiedy człowiek się śpieszy, wtedy się diabeł cieszy, ale dobrze radzimy, nie odkładajcie przygotowań na ostatnią chwilę. Zresztą tradycja wielkanocna zakłada, że wszelkie specjały na świąteczny stół należy przygotowywać w piątek. Po święceniu potraw nie powinno się już ani walczyć z kuchennym rzemiosłem, ani podbijać domowych włości, gnając z odkurzaczem z kąta w kąt. Wszak Wielkanoc to czas biesiadowania w gronie bliskich osób i oderwania od zgiełku codzienności.

sniadanie

Wielkanocne śniadanie – święconka

Wracając jednak do jedzenia, zaczniemy od święconki. Stanowi ona nie tylko ważny element tradycji, lecz przede wszystkim większość z nas w Wielką Niedzielę kładzie na świątecznym stole koszyczki z poświęconym jedzeniem. Co powinno się znaleźć w środku? Tradycja mówi o chlebie, wędlinie, jajkach, soli, pieprzu i baranku, który może być zrobiony z masła, ciasta lub cukru.

wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie – tradycyjny, świąteczny stół

Już ślinka cieknie, a przecież to ledwie preludium do wielkanocnej uczty! Oto produkty, które powinny znaleźć się na tradycyjnym, świątecznym stole:

  • jaja – pod każdą postacią: na miękko, na twardo, faszerowane lub jako element sałatki
  • zupy – w postaci żurku lub barszczu białego. Żurek obowiązkowo z dodatkiem białej kiełbasy lub jajka. W przypadku barszczu białego w wielu domach serwuje się go z chlebem. Często spotykana jest również zupa chrzanowa.
  • mięsa i wędliny – bezdyskusyjnie musi pojawić się biała kiełbasa, szynka, pieczeń, a także pasztet.
  • dodatki – są dwa, bez których trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne: to chrzan oraz majonez.
  • ciasta – najlepsze na koniec! Po 40-dniowym poście możemy sobie pofolgować. W końcu coś się nam od życia należy. Zatem świąteczne stoły powinny uginać się również od słodkości w postaci bab drożdżowych, paschy, kołaczów, mazurków czy nawet makowców.

>> Skąd się wzięły jajka w tradycji wielkanocnej? <<

Tradycję mamy piękną, ale dobrze wiemy, że Wielkanoc bez bigosów, rozmaitych serów i przetworów się nie obędzie. Dlatego zapraszamy Was serdecznie do skorzystania z naszej oferty wielkanocnej, w której znajdziecie również najprzeróżniejsze rodzaje mięs i wędlin, jajka, majonez, chrzan, rozmaite mąki i mnóstwo innych produktów wyrabianych przez lokalnych wytwórców.

wielkanocne śniadanie

Cieszymy się, że to już kolejne święta, w trakcie których na Waszych stołach będą gościć produkty z platformy zakupowej LokalnyRolnik.plŻyczymy Wam zdrowych, pogodnych i radosnych Świat Wielkanocnych przepełnionych przyjazną atmosferą i pysznymi potrawami!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. […] Sprawdź, co powinno zagościć na wielkanocnym stole! […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *