Odpowiednio oprawiona i przyrządzona wieprzowina to prawdziwy rarytas na talerzu. To szlachetne mięso o wyrafinowanym smaku, które nie potrzebuje zbyt dużej ilości przypraw i dodatków. Często można spotkać wołowinę jedzoną w surowej formie lub nie do końca wysmażoną. Z tego względu w tym przypadku szczególnie ważny jest staranny dobór mięsa, aby zapobiec problemom zdrowotnym ze względu na złą jakość lub nieświeżość zakupionego kawałka. Jeżeli chcesz kupić zdrową, ekologiczną wołowinę w dobrej cenie – postaw na Lokalnego Rolnika. W naszej ofercie mamy wszystko, czego potrzebujesz. Znajdziesz tutaj steki wołowe, ligawę, mostek, antrykot, pręgę, karkówkę, łaty, polędwicę, policzki, rostbef, szponder, udziec czy żeberka. Dodatkowo oferujemy całą porcję lub krojone kawałki mięsa na gulasz, mieloną wołowinę, jądra wołowe, ozory i kości. Wszystkie kawałki mięsa są starannie wyselekcjonowane, dzięki czemu otrzymujesz już oczyszczoną porcję gotową od razu do przyrządzenia.
Wartości odżywcze ekologicznej wołowiny
Wołowina jest typem mięsa o dużej wartości odżywczej ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka i dość niskim poziomem tłuszczów – średnio zawartość tłuszczu nie przekracza 5%. Ponadto ekologiczna wołowina zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Mięso dostarcza organizmowi szereg cennych witamin i składników mineralnych jak: witaminy z grupy B, żelaza, cynku, miedzi i selenu. Ekologiczna wołowina może znacząco wpływać na zdrowie naszego organizmu. Przede wszystkim zawarte w niej składniki opóźniają, a nawet minimalizują ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych i hamują rozwój cukrzycy. Dodatkowo obecny w wołowinie kwas linolowy wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwutleniające. To rodzaj mięsa, który warto spożywać w diecie odchudzającej.
Gospodarstwa ekologiczne – Wrocław i okolice
Oferowana przez nas ekologiczna wołowina jest skrupulatnie selekcjonowana, aby każdy Klient otrzymał zdrowy i smaczny kawałek. Naszym celem jest dostarczanie świeżych, smacznych porcji mięsa i utrzymywanie długotrwałych relacji z Klientami. Z tego względu współpracujemy wyłącznie z lokalnymi hodowcami, którzy odpowiednio dbają o swoje zwierzęta i spełniają wszelki normy i wymogi dotyczące warunków sanitarnych i żywienia. Zwierzęta posiadają jak najlepsze warunki gwarantujące im spokojni i naturalny rozwój. Mają dostęp do wybiegów oraz pastwisk, a ich pożywienie to starannie dobrane składniki bez dodatków ulepszaczy, GMO lub innych szkodliwych substancji. Właściwy rozwój zwierząt oraz ich dobrostan wpływają na jakość oraz co najważniejsze – wyjątkowy smak ekologicznej wołowiny z Wrocławia.
Ekologiczna wołowina w kuchni
Mięso wołowe takie jak ligawa, rostbef czy stek uważane są za wyjątkowy specjał na talerzu. Odpowiednie doprawienie i oprawka termiczna zamieniają zwykły kawałek mięsa w coś niesamowicie smakowitego. Ekologiczną wołowinę możesz wykorzystać do dań obiadowych, a także na surowo w postaci tatara.