Wielbiciele ryb, którzy cenią sobie wyraziste i oryginalne smaki, z pewnością rozsmakują się w ekologicznych odmianach wędzonych. Zachwycają one nie tylko wyjątkowymi doznaniami smakowymi, ale również aromatem i nieoczywistą formułą. Niewątpliwą zaletą wędzonych produktów jest również dłuższa data spożycia. Ryby wędzone posiadają wiele cennych składników odżywczych, ale należy pamiętać, że nie powinny one stanowić podstawy naszej diety. Wędzenie to tradycyjna metoda konserwowania produktów, która zmienia barwę ryby oraz prowadzi do powstania drugiej skórki odpowiadającej za ograniczenie przenikania drobnoustrojów do jej wnętrza – zapewniając jej tym soczystość. W trakcie całego procesu wydzielają się substancje mogące negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Z tego względu poleca się wykorzystywać ryby wędzone w swojej diecie nie częściej niż raz na tydzień. Do wędzenia stosuje się drzewa owocowe np. śliwę, jabłoń, gruszę lub wiśnię i drzewa liściaste – jesion, buk, brzozę. Dzięki temu ryby wędzone charakteryzują się ponadczasowym aromatem, a ich smak na długo pozostaje w pamięci.
Wartości odżywcze wędzonych ryb
Największą zawartością cennych dla organizmu składników odżywczych cieszą się oczywiście świeże ryby. Jednak ich wędzone odpowiedniki również warto stosować w swojej diecie ze względu na obecność niektórych witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim ekologiczne ryby wędzone posiadają duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wspomagają one pracę narządów wewnętrznych i odpowiadają za obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo w rybach wędzonych znaleźć można selen wspierający pracę układu immunologicznego. Co ważne – selen wykazuje także działanie antynowotworowe. Ekologiczne ryby bogate są również w witaminy A,D i E oraz składniki mineralne – cynk, miedź, wapń i fosfor. Wprowadzając ryby wędzone do swojego jadłospisu należy zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie i jakość, aby przynosiły jak najwięcej korzyści dla zdrowia. Produkty, które znajdziesz u Lokalnego Rolnika posiadają odpowiednie certyfikaty i znaki jakości. Ich kolor, zapach i wreszcie – smak zawsze zachęcają do spróbowania.
Wędzenie ekologicznych ryb
Ryby wykorzystywane do wędzenia pochodzą z ekologicznych hodowli, gdzie nie mają dostępu do antybiotyków, pestycydów ani innych sztucznych składników. Zwierzęta odławiane są w naturalny i w pełni humanitarny sposób. Dalej poddajemy je starannemu oczyszczeniu, wysuszeniu i kąpieli w solance. Później zostają poddane procesowi wędzenia. Wędzenie odbywa się w gorącym dymie drzewnym – bez dodatków.
Wędzone ryby ekologiczne online
W naszej wyszukiwarce ekologicznej żywności znajdziesz pyszne ryby wędzone na zimno lub gorąco. Oferujemy m.in. brzuski z łososia, dorsza, halibuta, jesiotra, karmazyna, karpia, całego łososia, pstrąga, suma, szprotki, tuńczyka, węgorza, a także najbardziej popularną rybę wędzoną – makrelę.