Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie!

Produkty cukinia

Pyszna, bogata w wartości odżywcze oraz znakomita jako element diety odchudzającej. Oryginalnie pochodzi z Włoch, przynależy do rodziny dyniowatych i stanowi odmianę dyni zwyczajnej. Cukinia może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta, a jej długość sięga nawet 40 cm. Najlepiej jednak spożywać ją, gdy jest o połowę mniejsza. Dlaczego? Na to pytanie i inne nurtujące kwestie znajdziecie odpowiedzi w artykule.

Czym się różni cukinia od kabaczka?

Wielu z Was męczy pewnie kwestia różnicy między cukinią a kabaczkiem? Okazuje się jednak, że to to samo warzywo, lecz różni się od siebie stadium rozwoju, a także tym, że młode warzywo jest bardziej delikatne.

– Cukinia to jest młoda cukinia, młode warzywo. Po osiągnięciu stadium, w którym nasiona są już gotowe do zasadzenia, cukinia przemienia się w kabaczka – wyjaśnia Rafał Grzelak, kucharz z restauracji Restro.  – Przyrządzając kabaczka, obiera się go ze skóry, wyrzuca się gniazda nasienne, bo są zbyt łykowate. Cukinię można zjeść w całości.

>> Jaki kolor cukinii wybrać? <<

Wartości odżywcze cukinii

Do cukinii miłością zapałać można nie tylko ze względu na bardzo uniwersalne zastosowanie warzywa w sztuce kulinarnej, ale także dlatego, że zawiera niską wartość energetyczną (zaledwie 14kcal/100g) oraz dużą zawartość wody. Żeby jednak nie skupiać się wyłącznie na kaloriach, warto wspomnieć, że w cukinii, a właściwie jej skórce, znajduje się najwięcej związków odżywczych, np. beta-karoten, kwas foliowy, witamina C, potas, wapń, a także mangan i selen.

Cukinia a odchudzanie

Choć jest uboga w kalorie, to bogata w smak i gotowa do komponowania się z innymi smakami i aromatami. Po prostu nie ma lepszego warzywa do zastosowania przy odchudzaniu. Podobnie jak każde inne warzywo, przyczynia się do odkwaszania organizmu, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z nadwagą lub otyłością.

Zamówiam cukinię od Rolników

Przykładowe danie z cukinią w roli głównej w diecie odchudzającej:

  • 1 szt. cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 szt. posiekanych pomidorów suszonych lub świeżych
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz do smaku

Cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekane suszone pomidory i przyprawy. W razie potrzeby dolać wody, aby danie się nie przypaliło. Dusić przez ok. 7 min. Podawać z natką pietruszki.

Cukinia dla kobiety w ciąży oraz dla karmiącej mamy

Nasza dzisiejsza bohaterka okazuje się być warzywem wprost stworzonym dla diety przyszłej i młodej mamy. Choćby dlatego, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku, a podgotowana lub upieczona stanowi bardzo łatwostrawny posiłek. Poza tym nie wpływa na powstawanie nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Uwaga – a teraz najważniejszecukinia praktycznie nie gromadzi metali ciężkich, co jest szczególnie istotne w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy to kształtują się zaczątki narządów wewnętrznych dziecka. Dzięki temu, że jest łatwostrawna i dysponuje delikatnym smakiem, często w pierwszej kolejności poleca się ją przy rozszerzaniu diety niemowlęcia.

Chcę zamówić cukinię od Rolników

Cukinia do obiadu i na kolację, czyli co można z niej zrobić

Jeśli zastanawiacie się, czy można jeść cukinię na surowo, to odpowiedź brzmi tak. Cukinię można jeść zarówno na surowo, jak i duszoną, gotowaną czy pieczoną. Czym młodsza, tym smaczniejsza, bo mniej gorzka. Cukinia jest mega uniwersalna, ponieważ można przygotować ją jak makaron lub jak schabowy 😉 Jeżeli chcemy zrobić z niej makaron – obieramy ją obieraczką do warzyw i wychodzą nam paski a’la tagliatelle a gdy mamy ochotę na wegetariańskiego kotleta – kroimy cukinię w plastry, obtaczamy w jajku i bułce tartej, po czym smażymy na patelni jak kotlety. Cukinia wspaniale smakuje pieczona z nadzieniem: z kuskusem, z mięsem mielonym, z kaszą jaglaną, z soczewicą lub z warzywami.
Czy cukinię trzeba obierać i wydrążać? Z reguły młode, mniejsze cukinie można spożywać w całości, bez obierania i wydrążania. Dopiero przy większych okazach, skórka robi się twarda a pestki większe i wyczuwalne.
Co ciekawe – również kwiaty cukinii nadają się do spożycia. Szczególnie smaczne są te nadziewane kozim serem i świeżymi, aromatycznymi ziołami. Mamy dla Was także inne propozycje na zastosowanie cukinii w kuchni:

Cukinia w roli głównej

Cukinia w roli głównej

Czy cukinia może szkodzić?

Bardzo rzadko zdarza się, że nasiona cukinii skrzyżują się z inna rośliną i całe warzywo stanie się gorzkie. Jeśli jednak tak się stanie, nie wahajcie się i pozbądźcie się trefnego warzywa. I jeszcze jedno, pamiętajcie, że czym młodsza cukinia tym jest delikatniejsza.

*O wartościach odżywczych i odchudzających cukinii opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji

  1. Joanna Wells pisze:

    Cukinia to nie kabaczek! Kabaczek ma dużo twardszą skórę, już od wczesnego stadium rozwoju, miąższ ma inną konsystencję i pestki są większe, jak w dyni. W ogóle kabaczek bardziej przypomina dynię – i może urosnąć do równie gigantycznych rozmiarów…

  2. Kama pisze:

    Ja juz nie wiem czy to moja wina czy to ja cos robie źle, ale za każdym razem gdy robie sobie cukinie czuje sie po niej fatalnie…podobno to jedno z najlepszych warzyw na odchudzanie bo jest lekka i delikatna, ale u mnie zawsze po jej zjedzeniu wystepuja wzdęcia… za każdym razem musze wypić dicopeg 10g żeby przeszło… przyrządzam ją standardowo na małej zawartości oliwy, z bazylią i oregano…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *