Uważa się, że ryby powinny być często obecne w naszej codziennej diecie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów – na parze, smażone, pieczone, grillowane lub nawet w postaci zupy rybnej. Co ważne – są bardzo proste i szybkie w obróbce. Większość z nich nie wymaga specjalnego przyprawienia, a jedynie wystarczy pieprz i sól. Ryby to główne źródło kwasów omega-3 oraz wielu witamin, dlatego też poleca się je spożywać ok. 2-3 razy w tygodniu. Regularne wykorzystywanie ich w swoim jadłospisie pozwala zachować zbilansowaną dietę. Najzdrowsze dla naszego organizmu są oczywiście ryby świeże, do których dostęp jest najczęściej utrudniony. Jednak dzięki naszej wyszukiwarce ekologicznej żywności masz możliwość zamówić online dowolną rybę lub owoce morza prosto z kutra rybackiego! Zamówienie trafi do Ciebie jak najszybciej – naszym celem jest dostarczanie Klientom świeżych, smacznych i zdrowych produktów. Jeżeli zastanawiasz się jak sprawdzić świeżość ryby – zwróć uwagę na jej skrzela, które powinny być czerwone. Dodatkowo stara ryba będzie posiadała sztywną skórę a świeża – sprężystą.
Spożywanie ryb – wartości dla organizmu
Regularne spożywanie ryb może znacznie wpłynąć na kondycję naszego zdrowia oraz wspomóc organizm w walce z niektórymi schorzeniami. Przede wszystkim ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one na odporność, prawidłową pracę układu krążenia, a także ograniczają możliwość wystąpienia nadciśnienia. Poza tym działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Ryby to cenne źródło białka, składników mineralnych takich jak: selen, jod, żelazo oraz wielu witamin. Szczególną uwagę warto zwrócić na zawartość witaminy D odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej. To z kolei wpływa na zdrowe zęby i kości, jak również wspiera odporność. Duże ilości witaminy A w rybach wykazują działania przeciwutleniające, poprawiają kondycje skóry i wspomagają prawidłowe widzenie. Ponadto w rybach znajdziesz także witaminy z grupy B np. B12.
Ekologiczne ryby
W naszej wyszukiwarce ekologicznej żywności znajdziesz świeże ryby, które pochodzą z hodowli, gdzie nie wykorzystuje się antybiotyków i pestycydów. Konkretny gatunek możesz wybrać pod kątem swoich preferencji smakowych, a także ich wartości dla organizmu. Dla przykładu – długo żyjące ryby i tłuste drapieżniki nie powinny być spożywane regularnie, gdyż nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Mowa tutaj o: tuńczyku, łososiu, rekinie czy marlinie. W ofercie Lokalnego Rolnika znajdziesz ryby chude, jak np. dorsz, halibut, dorada, okoń, sandacz oraz szczupak. Z kolei z tłustych ryb polecamy: łososia, karpia, pstrąga.
Ekologiczne owoce morza
W ofercie Lokalnego Rolnika nie mogło zabraknąć popularnych w dzisiejszych czasach smakowitych owoców morza. Polecamy kalmary, krewetki w całości lub już oczyszczone, mule, ośmiorniczki, a także przepyszne ostrygi.