NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią szczególnie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Niestety nie jest on w stanie wyprodukować ich samodzielnie, więc jedyny sposób na pozyskanie NNKT to dostarczenie ich z zewnątrz np. z pokarmu. Najcenniejszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby – w szczególności tłuste, morskie osobniki. Z tego względu ważne jest regularne spożywanie mięsa z ryb – poleca się ok. 2-3 razy tygodniowo. To doskonały sposób na zachowanie zbilansowanej diety, a tym samym zdrowia i dobrego samopoczucia. Ryby są bardzo łatwe w obróbce i co ważne – ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu. Jeżeli szukasz pomysłu na smaczny, zdrowy i szybki obiad – to najlepszy wybór. Ryby z powodzeniem możesz smażyć, piec, grillować lub przygotować na parze. Idealnie smakują jako danie na gorąco, tatar oraz w postaci delikatnej zupy rybnej. Ponadto w ofercie Lokalnego Rolnika można znaleźć przepyszne i świeże owoce morza!
Wartości odżywcze ekologicznych ryb
Najcenniejszym składnikiem, który można znaleźć w mięsie ryb, są kwasy omega-3 (w tym DHA i EPA, które nasz organizm może pozyskać wyłącznie z ryb). Kwasy omega-3 ograniczają ryzyko wystąpienia chorób serca i nadciśnienia tętniczego oraz pomagają w walce z chorobą wieńcową. Regularne spożywanie kwasów omega-3 wpływa korzystnie na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Ponadto ich zadaniem jest poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej i wzmocnienie odporności. Kwasy omega-3 wykazują działania antynowotworowe i antyoksydacyjne. Mięso ryb jest bogate w pełnowartościowe białko, które jest głównym budulcem naszego organizmu. Dodatkowo ryby dostarczają wiele cennych witamin: A,D,E i z gruby B. Witamina D wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega krzywicy i osteoporozie. Witamina A wspomaga prawidłowe widzenie oraz poprawia kondycję skóry. Z kolei witaminy z grupy B (B6, B12) m.in. biorą udział w powstawaniu czerwonych krwinek, a także wytwarzaniu białek, glukozy czy hormonów. W rybach znajdziemy także cenne składniki mineralne np. selen i jod. Selen odpowiada za poprawne działanie układów enzymatycznych, chroni czerwone krwinki przed wpływem wolnych rodników. Jod wspiera funkcje rozrodcze w organizmie, a także odpowiada za rozwój psychiczny i fizyczny w czasie pokwitania.
Ekologiczne ryby świeże
Lokalny Rolnik oferuje ryby pochodzące wyłącznie z ekologicznych hodowli. Ryby nie mają tam dostępu do antybiotyków, pestycydów i innych szkodliwych substancji. Ponadto nie zawierają metali ciężkich, które znacznie wpływają na jakość ryb. Skrzela świeżej ryby powinny być mocno czerwone, a skóra sprężysta. W naszej wyszukiwarce ekologicznej żywności znajdziesz m.in. doradę, dorsza, halibuta, jesiotra, karpia, karmazyna, lina, łososia, makrelę, matiasa, pstrąga, sandacza, szczupaka i tuńczyka. Z kolei w ofercie owoców morza znajdują się: krewetki, ostrygi, mule, ośmiorniczki.