Czy wodę z ogórków kiszonych można wykorzystać?

Produkty woda z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych stanowi jeden z odwiecznych sposobów na zasilenie organizmu witaminami i minerałami. Obecnie podkreśla się przede wszystkim jej zalety jako źródła cennych bakterii Lactobacillus, które odpowiadają za trawienie, odporność i chronią przed wieloma chorobami oraz acetylocholiny, odpowiadającej za zdolność kojarzenia i koncentrację. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, pałeczek kwasu mlekowego oraz acetylocholiny. Sprawdzi się idealnie nie tylko w przypadku „choroby drugiego dnia”, ale przede wszystkim w uspokajaniu problemów trawiennych, poprawianiu koncentracji i zdolności uczenia się oraz obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Zdrowa bakteria, czyli Lactobacillus

Lactobacillus, czyli pałeczka kwasu mlekowego, to jeden z wielu gatunków mikroorganizmów zasiedlających ciało człowieka. Większość z nich znajduje się w naszym jelicie grubym, gdzie tworzy florę fizjologiczną, która jest niezbędna dla zdrowia i różnego rodzaju procesów:

• Wpływ na fermentację pokarmów;
• Aktywowanie układu odpornościowego w celu obrony przed drobnoustrojami;
• Zwalczanie niekorzystnych dla zdrowia człowieka bakterii;
• Współudział w produkowaniu niektórych hormonów i witamin.

Niestety, te pożyteczne bakterie kwasu mlekowego przegrywają z przyczynami zewnętrznymi, takimi jak antybiotykoterapia, długotrwały stres, choroby bądź starzenie się i zostają wyparte przez bakterie niekorzystne dla naszego organizmu. W takich wypadkach pojawiają się odczuwalne symptomy: bóle brzucha, biegunki lub zaparcia. Aby odbudować nadwątloną florę bakteryjną powinniśmy stymulować jej wzrost preparatami naturalnymi, jak choćby soki z kiszonek czy też gotowymi szczepami bakteryjnymi, które skolonizują nasz organizm. Współczesna nauka odnotowuje aż 145 gatunków bakterii kwasu mlekowego. Najczęściej występującą spośród nich jest L. reuteri, która od lat zadziwia biologów swoimi zdolnościami poprawy jakości życia człowieka:

• Odkryto, że produkuje substancję zbliżoną do antybiotyku, która otrzymała nazwę reuteryny – jest to tak silny związek, że ma niszczący wpływ na groźne bakterie z rodzaju Helicobacter pylori czy Salmonella typhimurium;
• Stwierdzono obiecujące skutki podawania L. reuteri w zapaleniu jelita grubego: zauważono zmniejszanie reakcji zapalnych w obrębie jelit i mniejszą percepcję bólu;
• Dopuszczono tę bakterię do leczenia zaparć czynnościowych u niemowląt;
• Podaż probiotyku zmniejsza dolegliwości związane z kolką u niemowląt;
• Odnotowano zmniejszenie zapadania na infekcje po wielodniowym stosowaniu tej bakterii;
• Stwierdzono rolę L. reuteri w zwalczaniu próchnicy;
• U kobiet bakteria ta może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce stanów zapalnych narządów rodnych;
• Potwierdzono klinicznie pozytywny wpływ L. reuteri w walce z: biegunką, zaparciami, kolce i ulewaniu niemowląt, w prewencji alergii, zwalczaniu próchnicy.

Chcę zamówić kiszonki od Rolników

Acetylocholina – na pamięć i koncentrację

Woda z kiszonek zawiera również acetylocholinę ‒ substancję, która jest neuroprzekaźnikiem, oddziałującym na pracę serca oraz procesów pamięciowych i trawiennych. Wpływa na naszą zdolność do skupiania uwagi i działanie pamięci, jest w stanie spowolnić pracę serca i zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi, jak również pobudzić układ pokarmowy do intensywniejszej pracy. Z kolei niedobór tej substancji powoduje problemy z kojarzeniem, pamięcią i zdolnościami interpersonalnymi.

>> 13 powodów, dla których kiszonki są zdrowe <<

Skarbnica witamin, czyli woda z ogórków kiszonych

Woda z ogórków kiszonych zawiera w swoim składzie m.in.:

• Witaminy z grupy B (stan skóry, włosów, paznokci, układ nerwowy i krwionośny);
• Witaminę C, wzmacniająca odporność organizmu, a przy tym będąca silnym przeciwutleniaczem;
• Witaminę A, niezbędna dla oczu i chroniąca przed nowotworami;
• Witaminę E, będąca czynnikiem przeciwzakrzepowym i przeciwutleniaczem;
• Witaminę K, niezbędna do krzepnięcia naszej krwi.

Poza licznymi witaminami znajdziemy w niej również dużo mikroelementów:

• Potas, odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie krwi;
• Magnez, zmniejszający ryzyko zawałów i depresji, wspomagający układ odpornościowy i trawienny;
• Wapń, kierujący reakcjami między komórkami w organizmie i stanowiący budulec układu kostnego;
• Żelazo, odpowiadające za odpowiednie nasycenie tlenem krwi i układ odpornościowy.

>> Kiszenie czy kwaszenie? Na czym polega różnica i jak dobrze wybierać? <<

Fakty i mity na temat wody z ogórków kiszonych

Mity:
– wbrew obiegowej opinii, woda po kiszonkach nie ma wpływu na tempo regeneracji organizmu po wysiłku;
– wysoka zawartość sodu według niektórych sprzyja nawodnieniu organizmu przed wysiłkiem: badania nie potwierdzają jednak wpływu wody po kiszonkach na wydolność wysiłkową;
– sód może spowodować wzrost ciśnienia krwi tętniczej: mimo stereotypom, osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny pić dużych ilości wody z ogórków.

Fakty:
+ woda po ogórkach zwalcza skurcze mięśni (choć nauka nie poznała jeszcze dokładnie przyczyn tej zależności);
+ wspomaga organizm w dojściu do siebie po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu;
+ dzięki zawartości acetylocholiny pomaga zachować koncentrację i poprawia zdolność przyswajania wiedzy;
+ wpływa korzystnie na procesy metaboliczne i poziom cukru we krwi, jest więc sprzymierzeńcem osób zagrożonych cukrzycą bądź odchudzających się;
Woda z kiszonki może być świetnym sposobem na szybsze uzyskanie kolejnej porcji ogórków: możemy włożyć do niej umyte świeże warzywa i już po około dwóch dniach cieszyć się pysznymi ogórkami małosolnymi. Najlepszym wykorzystaniem wody z kiszonych ogórków jest jednak po prostu jej wypicie.

Chcę zamówić kiszonki od Rolników

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *