Wegańskie grillowanie – przepisy: wegańska kaszanka z grilla, grillowane warzywa, sałatka z kuskusem oraz dipy i sosy do dań z grilla

Przepisy kulinarne wegańska kaszanka z grilla

Wegańskie grillowanie jest aromatyczne, pełne smaku i wartości odżywczych. Za pomocą roślinnych składników możesz przygotować niesamowite wegańskie dania z grilla (jak np. wegańska kaszanka z grilla), które zaskoczą Twoich bliskich i gości – również tych, którzy na co dzień jadają mięso. Wegańskie grillowanie nie obędzie się również bez sałatki i dipów. Na wszystkie te przysmaki znajdziesz przepisy poniżej.

ryba z grilla

Wegańska kaszanka z grilla – przepis

Składniki:

Kup najlepszej jakości kaszę

Przygotowanie:

Ugotuj fasolę i odlej ją z wody. Zblenduj w malakserze lub za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Kaszę ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyciągnij ziele i liść. Obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na oleju. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, majeranek, gałkę, słodką paprykę, pieprz i sól. Dodaj ugotowaną kaszę i pastę z fasoli. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Przygotuj kilka arkuszy folii aluminiowej. Nakładaj na nią powstałą masę i zwijaj folię, dowolnie ją formując na kształt podłużnego batona. Wegańska kaszanka z grilla powinna być grillowana przez ok. 10-15 min.

wegańska kaszanka z grilla

Grillowane warzywa – przepis

Składniki:

Kup warzywa od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Marchewkę i korzeń pietruszki obierz. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój wzdłuż na paski grubości ok. 2 cm. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj olejem z obu stron i oprósz solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Grilluj bezpośrednio na ruszcie lub specjalnej tacce po kilka minut z każdej strony, by warzywa przyrumieniły się i zmiękły.

wegańska kaszanka z grilla

Dip z awokado – przepis

Składniki:

>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<

Przygotowanie:

Do malaksera lub wysokiego naczynia włóż miąższ awokado, majonez wegański, pokrojoną drobno natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę papryczkę chilli (lub suszone chilli), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Blenduj ręcznym blenderem lub malakserem do momentu uzyskania konsystencji dipu.

Kup awokado z dobrego źródła

wegańska kaszanka z grilla

Wegański sos tysiąca wysp – przepis

Składniki:

>> Przepis na wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<

Przygotowanie:

Cebulę i ogórka zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj wegański majonez, ketchup, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj.

Kup wegański majonez z prostym składem

wegańska kaszanka z grilla

Wegański sos czosnkowy – przepis

Składniki:

>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<

Przygotowanie:

Do wegańskiego majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.

Kup polski czosnek

wegańska kaszanka z grilla

Wegański sos musztardowy – przepis

Składniki:

>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<

Przygotowanie:

Wegański majonez wymieszaj z musztardą i przyprawą curry.

Kup musztardę z prostym składem

wegańska kaszanka z grilla

Wegańskie masło czosnkowe – przepis

Składniki:

Kup najlepszej jakości ciecierzycę

Przygotowanie:

Olej kokosowy podgrzej, by się rozpuścił. Ściągnij z kuchenki, wlej do niego olej rzepakowy, wymieszaj i ostudź. Aquafabę zblenduj w wysokim naczyniu z octem i solą. Blendując na niskich obrotach, wlewaj powoli mieszankę olejów. Miksuj, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i wymieszaj. Przełóż powstałą masę do naczynia. Nie przykrywaj niczym. Chłódź przynajmniej 2-3 h w lodówce.

wegańska kaszanka z grilla

Sałatka z kuskusem, ogórkiem, pomidorem, suszoną żurawiną i pestkami dyni – przepis

Składniki:

Kup sezonowe warzywa

Przygotowanie:

Na dno miski wlej olej, ocet, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ksylitol, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ugotowany kuskus, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojonego w kostkę ogórka (bez skórki) oraz cebulę. Wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę, natkę pietruszki i pestki dyni. Wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

wegańska kaszanka z grilla

Jesteśmy przekonani, że wegańska kaszanka z grilla będzie smakowała również Twoim mięsożernym gościom, a w połączeniu z grillowanymi warzywami, lekką sałatką z kuskusem oraz ulubionym dipem roślinnym lub wegańskim masłem czosnkowym stworzy pełnowartościowy posiłek.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *