!-->

Naturalne antybiotyki – roślinne i ziołowe środki na przeziębienie

Zdrowe żywienie

Zażywanie środków farmakologicznych, takich jak antybiotyki, czasami jest konieczne. Mając jednak świadomość, jakie skutki uboczne towarzyszą ich przyjmowaniu, warto stosować naturalne, nieinwazyjne środki, które również powstrzymują rozwój niektórych chorób i wspomagają ludzki układ immunologiczny.

Dlaczego antybiotyki są szkodliwe?

Antybiotyki to środki farmakologiczne, które zwalczają bakterie, niestety zarówno te złe jak i te dobre, przez co przynoszą szereg niekorzystnych skutków dla organizmu. Chodzi np. o obniżenie odporności. Po kuracji antybiotykowej jesteśmy bardziej podatni np. na infekcje grzybicze. W zależności od składu chemicznego, antybiotyki mogą również uszkadzać wątrobę, nerki czy układ nerwowy. Ich częste przyjmowanie nie jest obojętne dla organizmu.

>> Naturalnie na odporność – czyli jak? [PRZECZYTAJ] <<

Naturalne antybiotyki roślinne i ziołowe – lista:

Aby unikać konieczności zażywania inwazyjnych leków, jednocześnie stymulując działanie układu immunologicznego, warto sięgać po takie produkty jak:

Czosnek

Witaminy (B1, B2, C), sole mineralne, związki flawonoidowe, a także olejki eteryczne – to przykładowe substancje, które odpowiadają za niezwykłe właściwości czosnku. Wystarczy zjadać zaledwie jeden ząbek dziennie, aby po pewnym czasie zauważyć poprawę stanu układu odpornościowego. Czosnek nie tylko leczy infekcje, ale również wspomaga trawienie, a dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak zawał oraz udar.

Przeczytaj: Czosnek – naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwgrzybicznych

Cebula

Przed kilkoma wiekami członkowie załóg statków dalekomorskich zabierali na pokład znaczne ilości cebuli. Robili do dlatego, że jest ona bogatym źródłem witaminy C i chroniła ich przed szkorbutem wywoływanym przez niedobór tej substancji w organizmie. Warzywo wspomaga układ immunologiczny, a także stymuluje układ pokarmowy, przeciwdziałając zaparciom. Można spożywać je np. w formie zupy cebulowej lub syropu. Dodawana do potraw, poprawia ich smak i dodaje właściwości odżywczych.

Imbir

Jego ostry smak dodaje wyrazistości naparom oraz zupom i rozgrzewa. Korzeń imbiru jest naturalnym źródłem antyoksydantów, potasu, witamin: A, D, B6, B12 i C, a także żelaza, wapnia i magnezu. Związki zawarte w imbirze wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, poprawiają również ukrwienie narządów wewnętrznych i skóry i wspomagają trawienie. W imbirze znajduje się kilkanaście składników o działaniu przeciwwirusowym. Jego regularne spożywanie to gwarancja zdrowia.

naturalne_antybiotyki_sklep

Kurkuma

Choć słynie przede wszystkim z uszlachetniania smaku dalekowschodnich potraw, wykazuje również wyjątkowe działania lecznicze – kurkuma powinna stać się jednym z ważniejszych elementów jadłospisu. Jest bowiem źródłem takich substancji odżywczych jak: witamina B6, C, E oraz K i kwas foliowy. Można znaleźć w niej również minerały, tj. fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo, cynk i sód, a także kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie kurkumy przyczynia się do wzrostu poziomu ketelicydyny, która zapobiega infekcjom bakteryjnym, takim jak gruźlica.

Może zainteresuje Cię również: TOP 10 produktów bogatych w witaminę C

Propolis (kit pszczeli)

Pszczoły to niezwykle pożyteczne owady, które pracowicie wytwarzają kit pszczeli. W propolisie znajduje się wiele substancji wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu

i zwalczających infekcje. Nalewka z propolisu, zażywana z miodem i mlekiem lub wodą, wspomaga leczenie zapalenia prostaty i zapalenia pęcherza. Spożywana w umiarkowanych ilościach leczy również dolegliwości układu pokarmowego.

Leki z Domowej Apteki

Oregano

Czy jedynym zastosowaniem oregano, nazywanego również lebiodką pospolitą, jest poprawa smaku i aromatu potraw kuchni włoskiej? Zdecydowanie nie! To aromatyczne ziele zawiera w sobie substancje, które wspomagają układ trawienny i przyspieszają gojenie ran. Ich działanie polega również na leczeniu infekcji układu moczowego lub górnych dróg oddechowych, a także na osłabianiu wirusa opryszczki. Stosowanie oregano w kuchni zdecydowanie wzmacnia organizm!

naturalne_antybiotyki_sklep

Chrzan

Roślina o ostrym smaku i zapachu, którą chętnie dodajemy do potraw wielkanocnych jesr również naturalnym antybiotykiem. Części, które można spożywać, to korzeń oraz liście. Glikozydy siarkocyjanowe, które znajdują się w liściach, wykazują działanie antywirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki temu zapobiegają infekcjom oraz leczą je. Substancje znajdujące się w korzeniu wspomagają odporność, niszczą wolne rodniki, poprawiają krążenie i obniżają poziom złego cholesterolu.

Zobacz: Chrzan i jego właściwości odżywcze oraz zdrowotne

Tymianek

Tymianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykazuje również właściwości antyseptyczne, rozkurczowe i wykrztuśne. Dzięki temu przynosi ulgę w wielu dolegliwościach, a także zapobiega ich pojawianiu się. Jego gorzkawy smak i wyrazisty aromat uszlachetniają również smak potraw.

Pędy sosny

Syrop z pędów sosny to doskonały środek wspomagający zwalczanie przeziębienia. Wykazuje działanie bakteriobójcze, wykrztuśne i rozkurczowe. Jest stosowany również w aromaterapii – sprzyja leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Zdrowa dieta to jeden z ważniejszych czynników wspomagających układ odpornościowy. Wprowadzenie powyższych składników do jadłospisu z pewnością poprawi naszą kondycję i samopoczucie, szczególnie jesienią i zimą.

naturalne_antybiotyki_sklep

Wypróbuj Leki z Domowej Apteki

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *