Czosnek – naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwgrzybicznych

Produkty garlic-2606535_1920

Czosnek jest naprawdę niezwykły, występuje bowiem w trzech różnych rolach: warzywa, przyprawy i rośliny leczniczej. Posiada całe spektrum witamin, składników mineralnych oraz właściwości zdrowotnych. Ale miłość do czosnku nie oznacza, że można go spożywać w nieograniczonych ilościach. Bynajmniej nie chodzi o przykry zapach po jego skonsumowaniu, który wydziela się wraz z potem czy z ust, lecz o nasz układ pokarmowy.

Czosnek dotarł do Europy jako roślina uprawna z Azji. Choć niepozorny, to trzeba przyznać, że ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych. Uchodzi za naturalny antybiotyk, a efektywnością często porównywany jest do leków dostępnych na receptę. Ma również działanie przeciwnowotworowe, a jego nieprzyjemny zapach po spożyciu można zniwelować w połączeniu z odpowiednimi dodatkami. Wspomaga także sportowców, zwiększając poziom testosteronu, a zmniejszając zawartość tkanki tłuszczowej. Pozwala w szybki i niezwykle prosty sposób odkazić rany.

Wartości odżywcze czosnku

Średniej wielkości ząbek czosnku waży 5 gramów i daje jedynie 7 kilokalorii energii. Zawiera między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo oraz wiele innych, jednak ze względu na stosunkowo niewielkie spożycie na pewno nie można go stosować jako alternatywy dla innych warzyw, aby na bieżąco uzupełniać niezbędne składniki odżywcze. Z tego samego powodu nie jest uwzględniany w tabelach indeksu glikemicznego, czyli bez znaczenia jest prędkość uwalnianej z niego energii, ze względu na jej wręcz śladową ilość.

Czosnek – naturalny antybiotyk – właściwości zdrowotne i antybiotyczne

Czosnek posiada całe spektrum właściwości zdrowotnych – działa przeciwskurczowo, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, chroni przed zgagą, wspomaga drogi oddechowe i moczowe. Przeciwdziała grzybom, robakom, zwiększa libido, zwalcza ból głowy oraz zmęczenie. Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Zawarta w nim alliina, która przekształca się w allicynę, odpowiedzialną za charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach czosnku, chroni serce i działa silnie antybakteryjnie.

Duża zawartość antyoksydantów wpływa korzystnie na organizm, niwelując szkodliwe wolne rodniki, które mogą prowadzić m.in. do nowotworów, których z kolei namnażanie komórek jest dodatkowo zwalczane przez antybakteryjne działanie czosnku.

czosnek2

Czosnek w okresie ciąży i dla mamy karmiącej

 W okresie ciąży warto sięgać po czosnek w ramach naturalnej walki z infekcjami. Przy czym trzeba też znać umiar i nie przesadzać z jego ilością. Dzięki temu istnieje większa szansa, że po narodzinach niemowlak będzie tolerował intensywny i mimo wszystko często uznawany za nieprzyjemny, smak czosnku, który przedostaje się do mleka matki. Podczas karmienia piersią należy ponownie uważać na spożywaną ilość – działa on drażniąco na układ pokarmowy, który u małego dziecka jest szczególnie wrażliwy.

Bywa, że maluch mimo wszystko nie będzie tolerował smaku pokarmu, dlatego podczas karmienia należy stopniowo włączać czosnek, zaczynając od bardzo małych ilości i obserwując jego indywidualną reakcję. Jeśli niechętnie będzie prosił o pokarm, należy zmniejszyć ilość spożywanego czosnku i podjąć ponowną próbę po dłuższym czasie, kiedy być może już się do niego przyzwyczai.

Czosnek w diecie

Jeśli decydujecie się na regularne spożywanie czosnku, nie powinniście jeść więcej, niż 2 – 3 ząbków dziennie, a i w takiej ilości należy zwracać uwagę, czy nie działa on źle na układ pokarmowy. W okresowych sytuacjach, gdy czosnek jest stosowany w ramach leczenia lekkich lub wspomagania organizmu w przypadku cięższych dolegliwości, można zwiększyć jego ilość, jednak maksymalnie przez kilka dni.

Kiedy czosnek szkodzi? 

Czosnku nie należy łączyć z lekami z grupy NLPZ (Niesteroidowe Leki Przeciwzapalne), gdyż podwójne działanie przeciwzakrzepowe może prowadzić do krwawień. To szczególnie istotne przy planowanych wizytach u dentysty, innych zabiegach, a także podczas miesiączki. W połączeniu z paracetamolem działa szkodliwie na wątrobę. Z kolei jako dodatek do drożdży spowoduje, że ciasto nie wyrośnie.
Spożywanie czosnku, zwłaszcza regularne lub w większych ilościach powoduje przykry zapach zarówno potu, jak i z ust. Można go zniwelować spożywając np. seler lub natkę pietruszki. Jest on niewskazany w przypadkach występowania wrzodów, a także u osób z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ, choć nieznacznie, to jednak je zmniejsza.

Jak jeść czosnek?

Czosnek należy gotować maksymalnie kilka minut, jednak warto unikać jakiejkolwiek obróbki termicznej, gdyż traci on wtedy właściwości antybakteryjne. Zaleca się, aby ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i odczekać około 10 minut, aby wydzielił się opisywany wcześniej enzym o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie.

Spróbuj: Zupa krem z pieczonej cukinii z czosnkowymi grzankami

Spożywany z mięsem zmniejsza negatywne działanie niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych, które w nadmiarze znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego i w dłuższej perspektywie prowadzą do licznych chorób, w tym miażdżycy i nadciśnienia.

czosnek1

Jak czosnek działa na organizm

W przypadku sportowców  – wiele badań wskazuje na takie korzyści, jak podniesienie poziomu noradrenaliny i testosteronu, co w przypadku sportowców siłowych jest niezwykle pożądanym zjawiskiem. Czosnek wpływa na organizm, poprzez zwiększanie wykorzystania energii z tkanki tłuszczowej, jednocześnie zmniejszając jej zawartość w organizmie, tym samym wspomagając chudnięcie.

Czosnek jako lekarstwo i naturalny antybiotyk

Gdy cierpimy na infekcje, warto przygotować syrop z czosnku – wystarczy zgnieść kilka ząbków, dodać soku z 1-2 cytryn i rozcieńczyć chłodną wodą. Syrop ten należy przechowywać w ciemności, aby nie utracił pozytywnych właściwości, i w ciemnym słoiku lub w ostateczności w rzadko otwieranej szafce czy szufladzie.

Zamów Czosnek od Rolnika

Inne zastosowanie czosnku

Czosnek można przyjmować nie tylko doustnie, stosowany jest także do dezynfekcji ran. Przygotowany w taki sam sposób jak do spożycia na surowo – zduszony i przyłożony bezpośrednio do rany, ma silne działanie odkażające. Jest to szczególnie przydatne w przypadku wyjazdów i innych nieprzewidzianych sytuacji, gdy przez nieostrożność nie przygotowaliśmy apteczki, a w pobliżu nie ma żadnej apteki.

czosnek

* O odżywczych i zdrowotnych właściwościach czosnku pisał Krzysztof M. Nowak – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Czosnek – naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwgrzybicznych

  1. Alex pisze:

    Zapach czosnku nie jest nieprzyjemny a wprost przeciwnie – ja go bardzo lubie. A co do sportów to na pewno czosnku nie należy jest przed wysiłkiem bo bardzo obniża ciśnienie. Ja kiedyś zjadłam 3 główki po czym nie byłam w stanie przebiec paru metrów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *