!-->

Grzanki z masłem śliwkowym i tymiankiem

Przepisy kulinarne

Macie ochotę na smaczne i niekonwencjonalne śniadanie? SzybkoTanioSmacznie połączyło prosty pomysł na posiłek z sezonowym produktem. Śliwek u nas pod dostatkiem, zatem dlaczego nie zrobić z niego masła śliwkowego? Jeśli nie mieliście okazji kosztować tego wyrobu, to teraz się to zmieni. Okazuje się, że łatwo je przygotować, a zrobione osobiście smakuje jeszcze lepiej.

W moim rodzinnym domu wszelkiego rodzaju zaprawy nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Jedyne co zawsze sprawdzało się w naszej kuchni to powidła (specjalność mojej mamy, gotowane na occie bez dodatku cukru) oraz domowy przecier pomidorowy (to z kolei moja miłość). Od kiedy sama zarządzam kuchnią, robię trochę przetworów, w tym masło owocowe, np. z jeżyn czy śliwek. Dlaczego akurat masło, a nie marmoladę czy powidła? Dlatego że jego konsystencja po ostudzeniu i pobycie w lodówce powinna być identyczna, jak maślana, a na dodatek, w zależności od preferencji, nie musi zawierać cukru.

>> Śliwki – właściwości odżywcze i zdrowotne <<

Pomyślałam, że dobrze będzie się z Wami podzielić pomysłem na przygotowanie tego przetworu. Zapewniam Was, że grzanki z masłem śliwkowym i tymiankiem to wspaniała odmiana od nudnych śniadań czy kolacji!

Do przygotowania masła śliwkowego potrzebujemy:

– 500 g śliwek, np. węgierek
– 2 płaskie łyżki cukru (można pominąć)
– szczyptę cynamonu
– świeży tymianek

Chcę zamówić owoce od Rolników

Przygotowanie masła śliwkowego zacznijcie od umycia i wypestkowania śliwek. W garnku podgrzewamy owoce w 200 ml wody, aby się nie przypaliły, z dodatkiem cukru, cynamonu i tymianku. Gotujemy na wolnym ogniu aż cała woda odparuje, a konsystencja stanie się bardzo gęsta. Kiedy osiągnięcie spodziewany efekt, ostudźcie całość.

Grzanki z kolei przygotowujemy w tosterze lub na patelni grillowej. Masło śliwkowe nakładamy, kiedy pieczywo jest jeszcze rozgrzane. Wierzch ozdabiamy pokruszona fetą i świeżym tymiankiem.

Prawda, że proste? Teraz pozostaje Wam tylko delektować się smakiem!

logo_blog2*Przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *