Gazpacho przepis oryginalny – zupa idealna na upały

Przepisy kulinarne gazpacho przepis oryginalny

Na gazpacho przepis oryginalny przypadnie Ci do gustu, jeśli szukasz lekkich dań na upały i lubujesz się w pomidorach. To andaluzyjska zupa na zimno, której bazą są świeże, dojrzałe warzywa, prawdziwy chleb, czosnek, ocet i oliwa. Jeśli przygotujesz gazpacho według naszego przepisu, zachwycisz najbliższych.

Gazpacho przepis oryginalny na hiszpańską zupę z surowych warzyw

Składniki:

 Kup świeże warzywa od lokalnych rolników, by przyrządzić gazpacho

Przygotowanie:

Do pokruszonego chleba pszennego dodaj 4 łyżki oliwy i 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 min, by smaki się przeniknęły. ½ kg dojrzały pomidorów dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w spore kawałki. Pamiętaj, by nie obierać ich ze skórki. Obranego ze skórki ogórka, oczyszczoną z nasion paprykę i obraną cebulę również pokrój w duże kawałki. Wszystkie warzywa umieść w wysokim naczyniu, malakserze lub blenderze kielichowym i zmiksuj na gładko. Dodaj wcześniej przygotowany chleb z czosnkiem i oliwą, 500 ml przegotowanej wody, 2 łyżki octu jabłkowego. Dopraw solą i pieprzem. Ponownie zmiksuj, a następnie przecedź powstałą zupę przez sitko. Pulpę warzywną, która pozostanie na sitku możesz przełożyć do szczelnego słoika, przechowywać w lodówce i stosować, jako pastę do chleba lub dodatek do mięsa albo ryb.

gazpacho przepis oryginalny

Mamy nadzieję, że gazpacho według naszego przepisu stanie się stałą pozycją w Twoim letnim menu i menu Twoich najbliższych. Smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *