3 pomysły na lunch box dla dzieci i dla dorosłych

Zdrowe żywienie Lunch box - Zielone naleśniki z twarożkiem

Nie da się ukryć, rok szkolny ruszył pełną parą a w głowach rodziców nieustająco rozbrzmiewa jedno pytanie – „z czym dziś do szkoły?” Drugie śniadanie nie musi być nudne, może być urozmaicone, kolorowe i najlepsze na świecie! Lunch box to po prostu pojemnik na śniadanie lub obiad, w który pakujemy posiłek i zabieramy ze sobą do szkoły lub do pracy. Jak przygotować najlepszy lunch box? Co zrobić na drugie śniadanie? Sprawdźcie 3 propozycje Szkoły na Widelcu, które sprawdzą się dla dzieci i dla dorosłych.

Lunch Box #1
Razowa kanapka z pieczeni
ą z indyka i chrupiącymi warzywami (2 porcje)

Składniki:

  • pierś z indyka
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Przygotowujemy pieczeń – dzień wcześniej:
?Z tej porcji mięsa wyjdzie jej zdecydowanie więcej, niż na 2 kanapki, co jest wartością dodaną podczas robienia pieczeni.
?Czosnek ścieramy na tarce, liście bazylii rwiemy w dłoniach i mieszamy razem z solą i pieprzem oraz oliwą. Powstałą marynatę wcieramy w pierś z indyka. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia.
?Pieczemy początkowo w 100 °C przez godzinę, następnie zwiększamy temp. do 180 °C na kolejne 60 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika, po 30 minutach rozcinamy rękaw, i studzimy je do końca.
?Przechowujemy szczelnie zapakowane w lodówce. Indyka kroimy w plastry w poprzek włókien.

Jeszcze dodatki i kanapka gotowa:
?Wszystkie surowe warzywa dokładnie myjemy. Ogórki małosolne kroimy w podłużne, nie za grube plastry. Podobnie rzodkiewki.
?Kromkę smarujemy masłem, układamy plastry mięsa, liście sałaty, plasterki ogórka i rzodkiewki; przykrywamy drugą kromką

Chcę zamówić warzywa prosto od rolników

Lunch Box #2
Chlebek cukiniowy z kremowym twarożkiem, łososiem i ogórkiem

Składniki:

  • 150 g cukinii
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Robimy chlebek z cukinii:
?Jaja ubij na biało, dodaj jogurt, oliwę, sól, miód, skórkę otartą z wyparzonej i osuszonej pomarańczy i drobno posiekane igiełki oberwane z gałązki rozmarynu i połącz na średnich obrotach miksera.
?Zetrzyj na tarce cukinię i wraz z orzechami (o ile ich używasz), dodaj do masy jajeczno-jogurtowej.
?Mąki połącz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj do mokrych składników i wyrób na gładką, jednolitą masę.
?Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wylej masę do foremki 7 x 15 cm i piecz do suchego patyczka około 80-90 minut. Wyjmij z piekarnika, a po 10 minutach – wyciągnij ciasto z formy, ostudź na kratce.

Zamów warzywa od Rolników

Dorzucamy dodatki i lunch box gotowy:
?Ogórka potnij w podłużne paski przy pomocy obieraczki lub ostrego noża.
?Ukrój po 2 kromki chleba cukiniowego na porcję i posmaruj je twarożkiem.
?Ułóż kawałki łososia i wstążki z ogórka.
?Możesz te kanapki zrobić także w wersji zamkniętej – przykrywając drugą kromką chlebka od góry.
?Do lunch boxu włóż dodatkowo garść ulubionych warzyw, pokrojonych w słupki oraz garść kiełków.

Lunch box - Chlebek cukiniowy i domowe pieczone mięso

Lunch box – Chlebek cukiniowy i domowe pieczone mięso / Zdjęcie: Karolina Rutkowska

Lunch Box #3
Zielone naleśniki z kremowym twarożkiem (2 porcje)

Składniki na 4 naleśniki:

  • 1/3 szklanki mleka (możemy użyć roślinnego)
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • 1 duże jajko „zerówka”
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25-30 g świeżego młodego szpinaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + olej do smażenia

Przygotowanie:

Robimy  naleśniki:
?Szpinak myjemy i osuszamy.
?Miksujemy szpinak w blenderze, dodając stopniowo wodę i mleko.
?Dodajemy mąkę, jajo, olej i wyrabiamy na jednolitą masę o gęstości klasycznego ciasta na naleśniki.
?Zafoliujemy gotowe ciasto i odstawiamy je na 20 minut.

?Rozgrzewamy patelnię, smarujemy powierzchnię tłuszczem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego
?Wlewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na średnim ogniu, aby nie zrumieniły się za bardzo – mają mieć żywy, zielony kolor.

Dodajemy dodatki i gotowe:
?Ser biały rozrabiamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
?Usmażone naleśniki smarujemy warstwą twarożku i rolujemy.
?Kroimy je na kawałki wielkości kęsa.
?Wkładamy do śniadaniówki zawsze w asyście świeżych, sezonowych warzyw.

Lunch box - Zielone naleśniki z twarożkiem

Lunch box – zielone naleśniki z twarożkiem / Zdjęcie: Karolina Rutkowska

Przypominamy, że robiąc zakupy na LokalnyRolnik.pl  możesz również wspierać działania Szkoły na Widelcu. Do każdego rachunku możesz dodać symboliczną złotówkę, trzy albo pięć i w ten sposób wspierać działania Fundacji.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *