!-->

Zupa afrykańska przepis – wyśmienita zupa z masłem orzechowym

Przepisy kulinarne zupa afrykańska przepis

Egzotyczna, zaskakująca w smaku, fantastycznie rozgrzewająca i naprawdę uzależniająco pyszna. Tak opisalibyśmy zupę afrykańską, która od kilku lat króluje w naszym domu. Choć dodatek masła orzechowego może początkowo dziwić, gwarantujemy, że to niezbędny dodatek. 

zupa cebulowa przepis

Zupa afrykańska przepis

Składniki:

śniadania na ciepło przepisy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Do nagrzanego włóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojone na pół papryki czerwone (uprzednio usuń gniazda nasienne) i przekrojonego wzdłuż batata (polej go odrobiną oleju i lekko posól). Piecz ok. 20-30 min, aż skórka na papryce zrobi się czarna, a batat zmięknie (możliwe, że batata trzeba będzie piec nawet do 45 min). W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę lub olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli (bez gniazd nasienny), rozgnieciony w prasce czosnek oraz wszystkie mielone przyprawy. Podsmaż. Zalej bulionem i gotuj ok. 30 min, bez przykrycia. Dodaj obraną ze skóry, pokrojoną w mniejszą kostkę pieczoną paprykę oraz wydrążony, pokrojony miąższ batatów. Dodaj również pomidory. Gotuj przez 10-15 min. Dodaj masło orzechowe oraz sok z limonki i zblenduj zupę – nie musi być idealnie gładka. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z quinoą lub ryżem, obficie posypaną kolendrą.

Mamy nadzieję, że ta zaskakująca zupa afrykańska według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym. 

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “zupa afrykańska przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *