Znakomite chili con carne – przepis

Przepisy kulinarne chili con carne

Chili con carne jest bardzo popularną potrawą kuchni meksykańskiej, w której skład – w tradycyjnej wersji – wchodzi kilka kluczowych składników: mielona wołowina, pomidory, cebula, czosnek, papryczka chili oraz kmin rzymski. Podaje się je najczęściej z ryżem lub pokrojonymi plackami tortilli. Poznaj nasz sprawdzony przepis na znakomite, ostro-słodkie chili con carne i przyrządź je w swoim domu.

Chili con carne – przepis

Składniki:

Kup polskie mięso mielone najwyższej jakości z małych gospodarstw

Przygotowanie:

W dużym rondlu, na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą, paprykę słodką). Dodaj mięso mielone, posól i smaż, aż zrobi się szare. Wówczas wlej gorący bulion i poczekaj, aż odparuje. Następnie to samo zrób z kawą. Wlej passatę i gotuj bez pokrywki ok. 20 min. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili, czekoladę oraz kukurydzę i fasolę. Gotuj bez pokrywki ok. 10 min. Dodaj sok z limonki, dopraw pieprzem i pozostałymi przyprawami, jeśli to konieczne. Podawaj w formie zupy lub sosu do ryżu, obficie posypane natką pietruszki lub kolendrą.

chili con carne

Mamy nadzieję, że nasze chili con carne przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *