Zasady przechowywania warzyw i owoców

Zdrowe żywienie zasady przechowywania warzyw i owoców

Zasady przechowywania warzyw i owoców warto stosować przez okrągły rok. Dzięki temu zawsze będziemy mogli się cieszyć pełnią ich smaku, aromatu i wartości odżywczych. Wpływ na zasady przechowywania warzyw i owoców mają zwłaszcza takie czynniki, jak: wilgotność, temperatura, sposób składowania oraz ruch powietrza.

zasady przechowywania warzyw i owoców

Znaj umiar w kupowaniu

Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 000 000 ton żywności1, co daje ok. 235 kg zmarnowanej żywności na Polaka2. By nie przyczyniać się do tego niechlubnego procederu, przede wszystkim należy kupować z umiarem, czyli dokładnie tyle, ile my i nasza rodzina jesteśmy w stanie zjeść. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców.

Kup świeże warzywa i owoce od lokalnych rolników

zasady przechowywania warzyw i owoców

Rozdzielaj warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny mieć osobne miejsce w naszej kuchni. Dzieje się tak dlatego, ponieważ roślinne surowce, jako tkanki żywe, podlegają nieustannym przemianom: biochemicznym, metabolicznym i enzymatycznym. To sprawia, że m.in. tracą swoją wilgoć oraz zawarte w nich bioaktywne związki, dojrzewają, miękną, wydzielają etylen (głównie banany, jabłka, gruszki, śliwki, pomidory, morele, papryka), który wpływa na przyspieszone zmiany w przechowywanych obok warzywach i owocach, które mogą więdnąć, a nawet się psuć.

zasady przechowywania warzyw i owoców

Myj i osuszaj

Zaraz po zakupie, warzywa i owoce najlepiej jest umyć. Dzięki temu oczyścimy je np. z resztek ziemi. Równie ważne, jak ich umycie, jest skrupulatne osuszenie zaraz po umyciu, ponieważ nadmierna wilgoć jest świetnym środowiskiem do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów (patogenów).

zasady przechowywania warzyw i owoców

Zasady przechowywania warzyw i owoców – co powinno trafić do lodówki?

Do lodówki – zaraz po zakupie, umyciu i osuszeniu – powinny trafić przede wszystkim:

  • dojrzałe warzywa i owoce (nawet banany, jabłka, gruszki czy awokado), ponieważ to spowolni występowanie niekorzystnych zmian w ich tkance;
  • miękkie owoce jagodowe (maliny, truskawki, jeżyny, borówka itd.);
  • nowalijki (szczypiorek, sałata, rzodkiewka itd.);
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler itd.);
  • warzywa kapustne (brukselka, kalarepa, kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż itd.).

zasady przechowywania warzyw i owoców

Zasady przechowywania warzyw i owoców – co nie powinno trafić do lodówki?

Z dala od lodówki lodówki – zaraz po zakupie, umyciu i osuszeniu – powinno się trzymać przede wszystkim:

  • niedojrzałe warzywa i owoce, którym wyższa temperatura pozwoli szybciej dojrzeć;
  • owoce egzotyczne (banany, ananas, mango itd.);
  • soczyste, dość delikatne warzywa i owoce (pomidory, bakłażan, dynia, szparagi, cukinia, ogórki itd.), które w niskich temperaturach tracą nie tylko swój aromat, ale i bioaktywne substancje, jak np. antyoksydanty.

 

Stosując się do tych prostych zasad, przechowywanie warzyw i owoców zapewni im dłuższą świeżość, lepszy smak i cudowny aromat, a przede wszystkim pozwoli zachować w pełni wartości odżywcze.

 

Źródła:
„Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?”, mgr inż. Paulina Cholewińska,  https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/przechowywanie-warzyw-i-owocow–czy-lodowka-to-idealne-miejsce-
1 Raport Federacji Polskich Banków Żywności – Nie Marnuję Jedzenia 2018,  https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf
2  “Polska w czołówce państw marnujących żywność“ https://www.forbes.pl/gospodarka/marnowanie-zywnosci-w-polsce-dane-z-2018-r/8etbgkq
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *