Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką

Przepisy kulinarne

Późne lato to idealny czas na pomidorowe szaleństwo. Raz, że tych kulistych pyszności jest dużo na rynku, przez co ich ceny spadają, a po drugie są świeże, soczyste i sezonowe, przez co niczym nie przypominają tych uprawianych w sztucznych warunkach cieplarnianych. Poza tym wiemy, że wielu z Was rozsmakowało się w tartach różnego rodzaju, dlatego też wraz z SzybkoTanioSmacznie przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego!

pomidory

Okazuje się, że przygotowanie tarty z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką wcale nie jest skomplikowane i nie wyrwiecie sobie przy tym rękawów. Zatem zapraszamy do kuchni!

<< Przeczytaj: Pomidory – właściwości, witaminy, likopen i piąty smak >>

Do przygotowania ciasta do Tarty z Pomidorami potrzebujemy:

Do przygotowania nadzienia do Tarty z Pomidorami potrzebujemy:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy – użyliśmy ziarnistej
  • szczyptę majeranku
  • kilka pomidorów – liczba zależna od ich wielkości
  • nasiona czarnuszki do posypania wierzchu
  • świeży tymianek do posypania wierzchu

Farsz przygotowujemy poprzez zmieszanie jogurtu, musztardy i majeranku, który możemy również zastąpić tymiankiem.

<< Może zainteresują Cię też: Odmiany pomidorów i ich właściwości >>

Z wymienionych wyżej składników przygotowujemy ciasto, zagniatamy je równomiernie i na ok. 30 do 60 minut umieszczamy w lodówce. Po wskazanym czasie wyciągamy je i trzymamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze pokojowej przed przygotowaniem tarty. Następnie miękkie już ciasto rozwałkowujemy na stolnicy (do grubości ok. 1 cm), aby w dalszej kolejności umieścić je w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką/bułką tartą). Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Zamów pomidory prosto od rolników

Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika, studzimy i nakładamy jogurtowy farsz, a na nim układamy pomidory, posypujemy obficie świeżym tymiankiem oraz czarnuszką i pieczemy całość przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Wszystkiego pomidorowego!

sts_DSC_1902_500

logo_blog2*Przepis na Tartę z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką

  1. Tarta porowa pisze:

    […] Sprawdź przepis na Tartę z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką! […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *