Syrniki przepis – proste placuszki twarogowe

Przepisy kulinarne syrniki przepis

Syrniki są tradycyjnymi placuszkami, które przyrządza się w Rosji, na Ukrainie i na Białorusi. Formuje się je z kilku składników, które większość z nas ma w domu i smaży. Ich przygotowanie zajmuje raptem kilka minut, a są naprawdę znakomite. Spróbuj koniecznie!


hacjenda trzy brzozy

Syrniki przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu (najlepiej półtłustego lub tłustego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Z twarogu, jajek, mąki, soli i cukru wyrób jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Formuj niewielkie placuszki, rozpłaszczaj dłonią i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Uważaj przy przewracaniu syrników, żeby się nie rozpadły, ponieważ są dość delikatne. Podawaj na słodko – z dżemem, konfiturami, powidłami, sezonowymi owocami, bakaliami, miodem, cukrem pudrem itp.

syrniki przepis

Mamy nadzieję, że syrniki, które przygotujesz według naszego sprawdzonego przepisu będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “syrniki przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Syrniki przepis – proste placuszki twarogowe

  1. Colla60 pisze:

    Wyszły pyszniutkie, robiłam z 0,5kg sera i mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego, trochę zdrowiej ale pychotka ?. Szkoda że nie mam możliwości wstawienia zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *