!-->

Sernik cynamonowy na Święta

Przepisy kulinarne

Ciasta to prawdziwa gratka dla amatorów domowych wypieków. Dzięki autorowi bloga „Na oko, na język”, przedstawiamy Wam przepis na niesamowity sernik cynamonowy, który z pewnością urozmaici każde Święta.

Zapach cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami. W związku z moim ostatnim zauroczeniem tą korzenną przyprawą, postanowiłem przygotować sernik z cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na świątecznym stole. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie cynamon – spróbujcie tego sernika, bo naprawdę warto.

Aby przygotować sernik cynamonowy potrzebujemy:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może być  dobrej jakości twaróg z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 kieliszki rumu

Spód (opcjonalnie):

  • pierniczki (mogą być w czekoladzie) lub ciemne herbatniki

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pierniczki (można je też pokruszyć). Można też przygotować sernik bez spodu. Warto wówczas posmarować spód tortownicy masłem i wysypać bułką tartą.

Twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach, dodawać kolejno po jednym jajku. Śmietanę kremówkę wzbić za pomocą miksera (nie powinna być sztywna, a jedynie napowietrzona). Następnie dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec do całości dołączyć rum. Masę wyłożyć do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175oC. Wstawić sernik do piekarnika. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do dużej blachy, ustawionej pod sernikiem lub obok niego [sernik można ustawić np. na kratce].

Piec przez 15 min. w 175oC, a następnie jeszcze 90 min. w 120oC. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo. Wyjąć, wystudzić całkowicie i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.

*Przepis na Sernik cynamonowy został przygotowany przez autora bloga Na oko, na język.

sernik_cynamonowy

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. Czarnybaca pisze:

    Fajny przepis, jutro będę testować 🙂

  2. Ada pisze:

    Cześć! ja przeczytałam jedną z rad #BabciaSzymanowska, że można dodać kurkumy i dzięki temu serniczek jest bardziej, apetycznie żółty 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *