Pierogi ruskie przepis – najlepsze, sprawdzone, przepyszne

Przepisy kulinarne pierogi ruskie przepis

Pierogi ruskie przepis – ta fraza jest jedną z najczęściej wpisywanych w sieci, jeśli chodzi o tematykę kulinarną. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować to wyśmienite danie, z którego słynie polska kuchnia.

Delikatne ciasto bogato wypełnione charakterystycznym farszem na bazie ziemniaków i twarogu. W tym tkwi cały sekret najlepszych pierogów ruskich, na które przepis znajdziesz poniżej.

Pierogi ruskie przepis

Składniki:

Ciasto

  • 500 g pszennej mąki z polskich młynów
  • 125 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz

Okrasa

  • 2 duże cebule od lokalnych rolników
  • 300 g surowego, parzonego lub wędzonego boczku

Kup ziemniaki od lokalnych rolników, idealne na farsz do pierogów

Przygotowanie:

Do przesianej przez sito mąki ze szczyptą soli powoli dodawaj ciepłą wodę i mieszaj ręką. Zagnieć elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. Rozwałkuj je na placek grubości ok. ½ cm i wycinaj szklanką kółka. 

Ziemniaki ugotuj do miękkości i ugnieć z twarogiem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków i twarogu, wraz z solą i pieprzem. Wymieszaj. Nadziewaj ciasto farszem i gotuj pierogi partiami, we wrzącej, osolonej wodzie. Wyciągaj łyżką z cedzakiem po ok. 3 min od momentu, aż wypłyną na wierzch.

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojone w kostkę cebule. Podsmaż. Tak przygotowaną okrasą polej ugotowane pierogi.

pierogi ruskie przepis

Mamy nadzieję, że pierogi ruskie przygotowane według naszego przepisu przypadną do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *