!-->

Pasta z bakłażana i świeżych ziół

Przepisy kulinarne

Bakłażan jest warzywem niezwykle uniwersalnym. Można go piec, gotować, grillować, używać do wyrobu sałatek, a także sporządzania pysznych past. Dzisiejszy przepis poświęcamy wielbicielom tego warzywa. Opisana kompozycja sprawi, że wraz z pierwszym kęsem poczujecie w ustach eksplozję smaku i aromatu, a bakłażan przestanie być wyłącznie egzotycznym warzywem, z którym nie wiecie, co począć.

Poza atrybutem smakowym, pasta z bakłażana dysponuje jeszcze jednym atutem. Mianowicie możecie ją zawekować lub zamrozić, aby cieszyć się smakiem pieczonych bakłażanów przez cały rok!

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

  •  ok. 800 g bakłażana
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże zioła – tymianek, cząber
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju o neutralnym smaku, np. olej z wiesiołka
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
Chcę zamówić warzywa od Rolników

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, osuszamy i umieszczamy w rozgrzanym do 180 – 200 stopni piekarniku. Pieczemy w tej temperaturze (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. W tym czasie należy obrócić warzywa jeden do dwóch razy. Kiedy osiągną miękkość, studzimy je, odcinamy końce z obu stron, a same warzywo kroimy w kostkę. Następnie miksujemy z ziołami, czosnkiem i oliwą/olejem do otrzymania jednolitej konsystencji.

Tak przyrządzoną pastę możemy wykorzystać do kanapek, do degustacji serów – nie tylko tych wyrabianych z mleka krowiego, lecz również tych, które tworzy się na bazie mleka koziego, jak na przykład ser twardy dojrzewający z koziego mleka. Pastę można wykorzystać także w formie niezwykłego dodatku do makaronów.

Chcę zamówić sery od Wytwórców

Nic Wam więcej nie pozostało, jak spróbować powyższego przepisu i rozpocząć odkrywanie walorów smakowych oraz zastosowania tego niezwykłego warzywa. Życzymy udanej eksploracji i obiecujemy, że niebawem bakłażan pojawi się u nas ponownie.

Smacznego!

logo_blog2Przepis na pastę z bakłażana z dodatkiem świeżych ziół został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. Joana pisze:

    Jakie zioła, i ile? , przepis na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *