Kapusta biała i jej niezwykła moc

Produkty kapusta biała

Kapusta biała jest warzywem o niewiarygodnie szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Można ją spożywać na surowo, duszoną, gotowaną, kiszoną, a nawet smażoną. W tradycyjnej polskiej kuchni odgrywa bardzo dużą rolę, spotkać ją bowiem możemy, wyrabiając bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Znana ludzkości już w czasach starożytnego Rzymu, kiedy uważano ją za roślinę o dietetycznych i leczniczych właściwościach.

Kapusta oryginalnie pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, obecnie należy do najbardziej rozpowszechnionych warzyw w klimacie umiarkowanym. Choć kapusta biała znana już była tysiąc lat przed naszą erą, do Polski zawitała dopiero w XV wieku.

Kapusta biała – wartości odżywcze

Można je określić w jeden sposób – to kompleksowy ładunek witaminowy. Zawiera olbrzymie ilości witaminy C, ale jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, podobnie jak witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego. Poza tym nie dostarcza zbyt wiele energii.

Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, a mianowicie indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Spożywając regularnie kapustę, poprawie ulega praca układu immunologicznego, a organizm oczyszcza się ze związków toksycznych oraz wolnych rodników. Badania jednoznacznie pokazują, że regularne spożywanie kapusty w dowolnej formie (byle nie zasmażanej) wpływa korzystnie w profilaktyce raka piersi, okrężnicy i płuc. Zalecana ilość to dwie, trzy łyżki kapusty w dowolnej postaci cztery razu w tygodniu.

Sok z kapusty na wrzody żołądka

Nieoceniona również jest jej rola w leczeniu wrzodów żołądka. Udowodniono, że regularne wypijanie świeżo wyciśniętego soku z kapusty korzystnie wpływa na ich gojenie. Sama w sobie jest produktem dość ciężkostrawnym i jej duże spożycie może powodować nieprzyjemne objawy dyspeptyczne (np. odbijanie, zgaga, pełność w nadbrzuszu).

Kapusta biała przeciwko bakteriom i wirusom

Sława kapusty wynika także z antybakteryjnych i antywirusowych właściwości. Dlatego też warto wzmóc częstotliwość jej spożywania w okresie większej zapadalności na różnego typu infekcje. W medycynie ludowej (z czym zresztą można spotkać się do dzisiaj) liśćmi kapusty okładało się wszelkie trudno gojące się rany, zakażenia czy zapalenia.

Zamawiam kapustę ekologiczną od Rolników

Kapusta w ciąży

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby spożywać kapustę w czasie ciąży. Ze względu na działanie wzdymające zaleca się zmniejszenie porcji, aby nie wywoływać – szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży – objawów dyspeptycznych u kobiety.

Chcę zamówić kapustę od Rolników

Kapusta podczas karmienia piersią

Do niedawna uważano, że nie powinno się spożywać kapusty przez kobietę podczas laktacji, gdyż może to powodować ból brzuszka dziecka. Aktualna wiedza tego nie potwierdza, a więc można spróbować spożywać rozsądne ilości kapusty i innych warzyw wzdymających, jeśli nie szkodzi to dziecku. Warto także pamiętać o tym, że młoda mama w czasie połogu (dla jej komfortu) powinna stosować się do zaleceń diety łatwostrawnej, w której kapusta nie jest zalecana.

Kapusta biała w kuchni

Kapustę można przygotować na wiele ciekawych sposobów, np.:

  • gołąbki z soczewicą i sosem pomidorowym,
  • zupę kapuścianą z ziemniakami,
  • duszoną kapustę z suszonymi śliwkami,
  • krokiety z kapustą i pieczarkami

Komu kapusta szkodzi?

Osoby przyjmujące tyroksynę (najczęściej w przypadkach niedoczynności tarczycy o różnym podłożu) powinny uważać na rośliny z rodziny kapustowatych, w tym właśnie na kapustę. W warzywach tych występują bowiem tiocyjanki, które hamują działanie tyroksyny. Również zdrowe osoby powinny mieć się na baczności. Kto konkretnie? Ci, którzy spożywają duże ilości warzyw z rodziny kapustowatych (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzepa, jarmuż) i dostarczają małą ilość jodu wraz z dietą, mogą być narażeni na zmniejszenie aktywności wydzielniczej tarczycy, a przez to zwiększenie się wydzielania TSH prowadzące do powstawania niedoczynności tarczycy. Gotując warzywa kapustowate warto zatem używać niewielkich ilości soli jodowanej. Nie da się też ukryć, że dania z kapustą w składzie nie należą do łatwostrawnych posiłków. Dlatego też nie jest dobrym pomysłem karmienie dzieci dużymi jej ilościami, podobnie jak osób z zaleceniem diety łatwostrawnej.

Co jeszcze warto wiedzieć o kapuście?

Na koniec słowo ostrzeżenia. Kapusta dość łatwo kumuluje rakotwórcze azotany i azotyny. Stąd też tak ważne jest, aby kupować ją u sprawdzonego, rzetelnego dostawcy warzyw (kup kapustę u lokalnego dostawcy), gdzie będziemy mieli pewność, że warzywo nie jest sztucznie nawożone. Poza tym warto usunąć liście zewnętrzne, a także głąb kapusty. Części te bowiem najczęściej kumulują szkodliwe substancje.

Jak widać, kapusta wcale nie jest takim niewinnym warzywem, na jakie wygląda. Jednak rozsądnie stosowana, nie tylko urozmaici nasze codzienne menu, ale przede wszystkim, przy braku przeciwwskazań do jej spożywania, może bardzo mocno wesprzeć zdrowie jej konsumentów, czego wszystkim czytającym życzymy!

*O wartościach odżywczych i wpływie kapusty na ciążę oraz okres laktacji opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej  LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Kapusta biała i jej niezwykła moc

  1. X pisze:

    Co to za bzdury, ze „związki gazotworcze” mogą przenikać do mleka matki?! Radzę najpierw zapoznać się ze sposobem tworzenia się mleka, a później publikować. XXI wiek a mądrości sprzed 50 lat… Kapusta nie powoduje kolek, bo jest to fizycznie niemożliwe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *