Gorąca czekolada – prosty przepis, który pokocha każdy zmarzluch
Gdy za oknem deszcz, śnieg, wichura czy ogólna niepogoda, kubek gorącej, domowej czekolady w kilka minut poprawia nastrój. Zrobisz ją ekspresowo z kilku składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni.
Gorąca czekolada – przepis
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki (min. 30% tłuszczu)
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ – 1 łyżka ksylitolu lub cukru
Przygotowanie:
Przygotuj rondelek z grubym dnem. Wlej do niego mleko i śmietankę. Dodaj cukier. Podgrzewaj, aż płyn niemal nie zacznie się gotować. Dodawaj po kawałku czekolady, mieszając, aż się rozpuści (i dodawaj następny, do momentu, aż skończy się cała czekolada). Zagotuj. Gotuj do momentu, w którym gorąca czekolada nabierze gładkiej i kremowej konsystencji. Podawaj od razu.
Mamy nadzieję, że gorąca czekolada według naszego przepisu przypadnie Ci do gustu. Nie zapomnij poczęstować nią bliskich. Smacznego!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “gorąca czekolada”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
Autor
Lokalny Rolnik