Fasolka szparagowa – co zawiera i czy jest zdrowa

Produkty fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Do wyboru żółta albo zielona. Dlaczego warto po nią sięgać i jak się z nią obchodzić? Przeczytajcie.

Wartości odżywcze i zdrowotne

Możemy wybierać pomiędzy dwiema odmianami fasolki szparagowej:
żółtą – bogatszą w potas i fosfor oraz zieloną – bogatszą w kwas foliowy i prowitaminę A.

Fasolka ma dość dużo błonnika pokarmowego, przez co można długo cieszyć się uczuciem sytości. Idealnie sprawdza się jako zamiennik makaronu lub ziemniaków, dzięki czemu nasze danie obiadowe będzie zdrowsze i lżejsze.
Czy fasolka szparagowa tuczy? Nie! Fasolka ma niską kaloryczność (27 kcal w 100 g), stąd postrzegana jest jako znakomity składnik jadłospisu diet odchudzających. Ze względu na niski indeks glikemiczny fasolka szparagowa zajmuje również ważne miejsce w diecie dla cukrzyków.

Pozostańmy jeszcze przez chwilę przy kwestii odżywiania. Fasolka szparagowa, szczególnie jej zielona odmiana, stanowi cenny składnik w diecie osób ze skłonnościami do niedokrwistości. Zawiera bowiem cenny kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo.

Zastanawiacie się jak gotować fasolkę, aby żelazo nie zostało wypłukane z warzywa w procesie obróbki cieplnej? Można zrobić ją na parze, wartościowa też będzie z piekarnika. Można także przygotować ją w formie zupy. Żelazo występujące w fasolce to żelazo roślinne, tzw. niehemowe. Można zwiększyć jego przyswajalność, łącząc fasolkę z produktem bogatym w witaminę C, np. z natką pietruszki czy czerwona papryką.

Zamów fasolkę szparagową od Rolnika

Fasolka szparagowa w czasie ciąży

Okazuje się być bardzo dobrym warzywem dla kobiet w ciąży. Wpływa bowiem korzystnie nie tylko na poprawę parametrów krwi, ale także dostarcza kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne w pierwszym trymestrze ciąży, jak również w okresie przed prokreacyjnym.

Fasolka szparagowa dla matki karmiącej i dla niemowlaka

Fasolka szparagowa jest jedną z najłatwiej strawnych wśród fasol. Jednak w pierwszych tygodniach życia dziecka nie poleca się spożywania jej w dużych ilościach (szczególnie dużo na raz, w jednym posiłku). Z czasem można ją na stałe wprowadzić do diety młodej mamy, a także – niemowlaka. Fasolkę można bowiem dość szybko wprowadzić do diety dziecka, nawet w okolicach 7-8 miesiąca życia.

Fasolka szparagowa w kuchni

Najbardziej typowy duet to gotowana fasolka z bułką tartą. Można ją również podać z kiełbasą, z pomidorami lub z ryżem. Bardzo dobrze smakuje z jajkiem np. sadzonym, albo z kurczakiem, albo z patelni na azjatycką nutę. Właściwie ogranicza nas jedynie wyobraźnia, bo fasolka jako dodatek pasuje do każdego obiadu. Oprócz tego świetnie sprawdzi się do słoików, do mrożenia i do pracy na szybki i zdrowy lunch.

Czy fasolka może szkodzić?

Fasolka w surowej postaci jest trująca. Ból brzucha, wymioty i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wywołuje związek o nazwie toksalbumina, który zostaje unieszkodliwiony w wyniku obróbki termicznej. Fasolkę należy podawać po obróbce cieplnej.

*O właściwościach odżywczych, zdrowotnych i zastosowaniu malin w diecie oraz opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. Joasia pisze:

    Zastanawia mnie tylko czemu skoro fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych, jest często wypierana na rzecz innych roślin strączkowych – a zwłaszcza ciecierzycy, soczewic i różnych fasol …. Chyba należy traktować ją tak samo, jak całą grupę tych roślin? Oczywiście każde warzywo z osobna jest inne i ma swoje inne wartości odżywcze oraz wszystkie różnią się od siebie – to oczywiste. Jednak zastanawia mnie czemu zawsze stawia się ją „na uboczu” wychwalając wszystkie inne strączki :)

  2. Witam Dziękuję za interesujący artykuł. Mam jednak pytanie do redakcji lub czytelników, generalnie do osób zajmujących się rolnictwem i uprawą profesjonalnie. Przejdę do rzeczy. W tym roku planuję rozpocząć amatorską uprawę fasolki szparagowej. Przejrzałem dostępne odmiany i mam poważny problem z wyborem. chciałbym aby moja fasolka była prosta w uprawie, odporna na choroby i szkodniki oraz ( co najważniejsze) smaczna. Dodam że interesują mnie odmiany żółto strąkowe. Czy możecie coś Państwo polecić? http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-fasoli-szparagowej/ Na tej stornie jest sporo odmian ale oczywiście jak macie Państwo inne chętnie zapoznam się i skorzystam. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *