Dżem truskawkowy – jak zrobić go samodzielnie?

Przepisy kulinarne dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy na pszennym pieczywie, posmarowanym masłem i szklanka zimnego mleka. To smak, który wielu osobom kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. 

Gdy trwa sezon na truskawki, warto przygotować z nich domowy dżem truskawkowy, by nawet jesienią i zimą móc cieszyć się smakiem lata. 

Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis i zachęcamy do spróbowania. To naprawdę proste!

dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy – przepis

Składniki:

Zamów truskawki od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Truskawki umyj, wykrój szypułki, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj cukier (my dodajemy 200 g, ponieważ lubimy, gdy dżem ma naturalną słodycz truskawek, ale możesz dodać więcej) oraz sok z cytryny. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj do momentu, aż płyn odparuje o ½. Konsystencja będzie wciąż leista, ale nie martw się tym, dżem stężeje po ostudzeniu. Natychmiast przelewaj dżem do wyparzonych słoików (nie zapomnij też wyparzyć nakrętek), zakręcaj i odwracaj dnem do dołu. Gdy słoiki ostygną, przechowuj je w chłodnym miejscu (piwnica, spiżarnia, lodówka itp.).

dżem truskawkowy

Mamy nadzieję, że własnoręcznie przygotowany dżem truskawkowy będzie gościł w Twoim domu każdego roku. Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “dżem truskawkowy”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *