Ayran – pogromca upałów

Przepisy kulinarne milk-518067_1920

Nazwa niewiele mówi? W takim razie w kilku żołnierskich słowach opowiemy, czym jest i skąd pochodzi. Otóż Ayran to chłodzący napój na bazie jogurtu, wody i soli, który wyjątkowo dobrze działa w obliczu ciężki upałów. W Turcji uważany za napój narodowy, chętnie spożywany jest również w Iranie, Pakistanie i Afganistanie. Podobno znakomicie działa, gdy dnia poprzedniego przeceniło się swoje możliwości w potyczce z napojami wyskokowymi.

Zanim przejdziemy do samej receptury, nadmienimy, że do tradycyjnej kompozycji Ayranu można wprowadzić także bazylię, miętę, a nawet melisę. Dzięki nim efekt orzeźwienia zostanie pogłębiony.

sts_DSC_0405_500Do przygotowania ok. 500 ml napoju potrzebujemy:
  • 1 szklankę jogurtu naturalnego krowiego lub naturalnego jogurtu z mleka koziego (najlepiej prosto z lodówki, mocno schłodzony)
  • 2 szklanki wody mineralnej (najlepiej prosto z lodówki)
  •  szczyptę soli
  • ewentualnie wodę mineralną do uzupełnienia
Chcę zamówić jogurty z małych mleczarni

W pojemniku umieszczamy jogurt i wodę mineralną. Miksujemy za pomącą blendera. Doprawiamy szczyptą soli. Przelewamy do dzbanka i schładzamy całość przez kilka godzin w lodówce. Chłodny napitek przelewamy do szklanek i spożywamy podczas upałów. Jeżeli użyjecie produktów prosto z lodówki, wówczas ayran nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Skutecznego chłodzenia!

Przepis na Ayran został udostępniony platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *