!-->

Rukola – ostra kuzynka jarmużu i kapusty

Produkty rukola

Choć mało kto o tym wie, rukola, zwana również rokiettą siewną, nie jest sałatą, pochodzi bowiem z rodziny warzyw kapustnych, takich, jak brukselka, kalafior, jarmuż czy brokuły. Poznaj właściwości odżywcze rukoli, dowiedz się, jak wpływa na nasz organizm, kto powinien ją jeść, a kto unikać i jak rukolę wykorzystać w kuchni.

Wartości odżywcze rukoli

Podobnie jak wszystkie warzywa o zielonych liściach, jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego ważnego w procesie rozwoju układu nerwowego dziecka. Ponadto dostarcza także witaminę C, a także karotenoidy. Wapń, żelazo, magnez i potas to minerały, w które obfitują liście świeżej rukoli.

Chcę zamówić rukolę ekologiczną

Zwiększa apetyt

Jest nieco pikantna i gorzka. Dzięki temu powoduje delikatne zwiększanie się apetytu oraz poprawę trawienia. Nie oznacza to jednak, że trzeba jej się obawiać w dietach odchudzających. Jest bowiem niskoenergetyczna i podnosi walory smakowe wielu dań warzywnych i innych, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania.

Rukola w czasie ciąży

Nie ma przeciwwskazań co do spożywania rukoli w czasie ciąży. Jest ona nawet polecana ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Rukola podczas karmienia piersią

Nie ma przeciwwskazań co do spożywania rukoli w czasie laktacji.

Rukola w kuchni

To nieodzowne warzywo kuchni śródziemnomorskiej. Grecy, Włosi, Hiszpanie dodają ją do właściwie większości dań, np. do sałatek, kanapek, pizzy, makaronu. Z rukoli można też przygotować smaczne pesto, a nawet zupę. Posiekana, pasuje idealnie do twarożku śniadaniowego. Przykłady ciekawych połączeń:

  • sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami z serem feta i oliwą
  • chleb tostowy posmarowany zielonym pesto ze świeżą rukolą i mozzarellą
  • zupa krem z kalafiora doprawiona posiekaną świeżą rukolą dla zaostrzenia smaku
  • zupa krem ze świeżego szpinaku i rukoli z dodatkiem sera pleśniowego

Chcę zamówić rukolę od Rolników

Czy rukola może zaszkodzić?

Rokietta siewna jest dość ostrym warzywem, ale właśnie dlatego spożywa się jej niewiele na raz. Takie ilości nie powinny powodować żadnych dolegliwości.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *