Sok jabłkowy z Kałęczewa z gruszką. Gruszki bogate w błonnik (bogatsze niż jabłka) i węglowodany proste, zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, także sporo cukrów prostych. Wbrew opinii nie są kaloryczne. Gruszki zaleca się też osobom zagrożonym anemią. Gruszki zawierają niewiele witamin i składników mineralnych, ale jako jeden z niewielu owoców mają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają chorobie Bassedowa.
- zalecane osobą zagrożonym anemią,
- zawierają jod, co pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają chorobie Bassedowa,
- pobudzają trawienie i perystaltykę jelit – likwidując zaparcia,
- pomaga przy kamicy nerkowej,
- pomaga przy zapaleniu dróg moczowych,
- pomaga przy zapaleniu układu pokarmowego,
- właściwości przeciwgorączkowe,
- pomagają regulować ciśnienie krwi.