Ryż biały jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Uprawiany na polach Kambodży zyskuje delikatny smak, podłużny kształt i sypkość po ugotowaniu. Najbardziej charakterystyczną ceną ryżu jest wysoka zawartość białka i lekkostrawność. To one sprawiają, że jest podstawowym produktem osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B, które uczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ryż biały długoziarnisty jest produktem antyoksydacyjnym, a to dzięki obecności witaminy E.
Zastosowanie w kuchni: Ryż długoziarnisty świetnie komponuje się prawie z każdym daniem. Może zastąpić "ziemniaczki" w tradycyjnych daniach, jak i być podstawą do lunchbox-ów. W naszej kuchni jest składnikiem potraw jednogarnkowych. Świetnie komponuje się z warzywami i mięsem.
Ryż biały jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Uprawiany na polach Kambodży zyskuje delikatny smak, podłużny kształt i sypkość po ugotowaniu. Najbardziej charakterystyczną ceną ryżu jest wysoka zawartość białka i lekkostrawność. To one sprawiają, że jest podstawowym produktem osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B, które uczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ryż biały długoziarnisty jest produktem antyoksydacyjnym, a to dzięki obecności witaminy E.
Zastosowanie w kuchni: Ryż długoziarnisty świetnie komponuje się prawie z każdym daniem. Może zastąpić "ziemniaczki" w tradycyjnych daniach, jak i być podstawą do lunchbox-ów. W naszej kuchni jest składnikiem potraw jednogarnkowych. Świetnie komponuje się z warzywami i mięsem.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1465/345 kJ/kcal,
Tłuszcz 0,70 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g,
Węglowodany 76,5 g,
w tym cukry 0,20 g,
Białko 7,00 g,
Błonnik 2,40 g,
Sól < 0,01 g.