Pochodzenie i krótka historia Jęczmień jest czwartym najstarszym znanym zbożem. Początki upraw na większą skalę sięgają początków starożytnego Egiptu. Jest odpornym zbożem na warunki atmosferyczne, świetnie nadaje się do upraw w klimacie umiarkowanym. Na ziemiach Bliskiego Wschodu i Afryki jest wykorzystywany jako główny składnik do przyrządzania narodowych dań. Niestety u nas jest niedoceniony, głównie służy do wytwarzania piwa czy whisky i jako pasza dla zwierząt. Dlaczego płatki jęczmienne? Ponieważ jak większość płatków, w tym płatki owsiane, żytnie czy orkiszowe są produktem, który został najmniej poddany obróbce zanim stał się produktem docelowym. Ziarno jęczmienna zostaje pozbawione plewki i okrywy owocowo-nasiennej, następnie jest lekko podgotowane i gniecione. Następnie suszone ciepłym powietrzem. Taki proces zapewnia zamknięcie wszystkich odżywczych wartości wewnątrz płatka.Płatki jęczmienne są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, witamin i minerałów ale także błonnika. Wysoka ilość błonnika pokarmowego chroni organizm przed wchłonięciem nadmiernej ilości złego cholesterolu, a także obniża poziom cukru we krwi co sprzyja profilaktyce cukrzycy. Płatki są bogate w minerały takie jak: fosfor, miedź, magnez, potas, sód, wapń czy żelazo oraz witamin z grupy B. Wszystkie te cechy sprawiają, że płatki jęczmienne są doceniane przez osoby, które dbają o swoje zdrowie.