Orkisz jest korzystny dla zdrowia, ponieważ: przyspiesza metabolizm; obniża poziom cholesterolu dzięki błonnikowi rozpuszczalnemu i niacynie, które hamują działanie wolnych rodników; łagodzi problemy z układem pokarmowym, zapobiegając zaparciom i wzdęciom; wspiera diety redukcyjne i jadłospisy dla diabetyków; zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych; stymuluje układ odpornościowy, działając jak antybiotyk dzięki zawartości rodanidu i tiaminy; redukuje ryzyko raka jelita grubego poprzez zmniejszenie czasu kontaktu mas kałowych z jelitem i przenikanie toksyn; zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; reguluje rytm wypróżnień dzięki błonnikowi; poprawia krążenie krwi i zapobiega anemii dzięki wysokiej zawartości żelaza i miedzi; wpływa na układ hormonalny dzięki niacynie; kontroluje poziom cukru we krwi i masy ciała dzięki błonnikowi. Dzięki swoim właściwościom, orkisz jest wartościowym dodatkiem do zdrowej diety, wspierając nasze zdrowie i dobre samopoczucie.W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przywiązujemy do ekologii w produkcji żywności. Łatwo zauważyć, że niekontrolowane ingerencje w naturę, stosowanie agrochemii w produkcji żywności jest są odpowiedzialne za wiele problemów zdrowotnych, w tym alergie i choroby cywilizacyjne, takie jak nowotwory. Dlatego tak istotne jest świadome podejmowanie decyzji żywieniowych, opierając swoją dietę na naturalnych, ekologicznych, zdrowych produktach.