W "medycynie domowej" malina jest znana przede wszystkim jako świetny lek na przeziębienie i grypę. Napar z owoców ma działanie napotne i rozgrzewające. Ponadto zawierają dużo specjalnego błonnika, który skutecznie stymuluje pracę jelit, dzięki czemu oczyszczany jest przewód pokarmowy. Co więcej, maliny pod każdą postacią (herbatki malinowe, maliny świeże, suszone) łagodzą bóle menstruacyjne, skurcze macicy i ułatwiają poród. Suszone maliny są doskonałym dodatkiem smakowym i aromatycznym przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (kilka owoców na szklankę). Owoce można dodać do liści herbaty a następnie zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem ok.10 min.
Suszone maliny mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży. Są aromatycznym słodko-kwaśnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.