Mąka ziemniaczana, Swoja Mąka, , 500 g | Lokalny Rolnik
Opis produktu
Mąka ziemniaczana, zwyczajowo nazywana mączką ziemniaczaną lub skrobią ziemniaczaną. Pozyskiwana jest z bulw specjalnie wyselekcjonowanych ziemniaków. Bulwy są rozdrabniane i płukane, aby pozyskać skrobię. Woda ze skrobią jest następnie odparowywana. W ten sposób uzyskuje się biały, matowy proszek, który chrzęści jak się go ściśnie.
Do czego się wykorzystuje? Skrobia świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów, do tego celu jest dwa razy bardziej wydajna niż mąka pszenna. Wystarczy pół łyżeczki, aby zagęścić potrawę. Można też stosować do sporządzenia domowego kisielu oraz wielu bezglutenowych ciast, co powoduje większą wilgotność oraz lekkość ciasta. Stosowany jako dodatek do wyrobu pyz, klusek, knedli itp zwiększa elastyczność ciasta.
Mąka ziemniaczana, zwyczajowo nazywana mączką ziemniaczaną lub skrobią ziemniaczaną. Pozyskiwana jest z bulw specjalnie wyselekcjonowanych ziemniaków. Bulwy są rozdrabniane i płukane, aby pozyskać skrobię. Woda ze skrobią jest następnie odparowywana. W ten sposób uzyskuje się biały, matowy proszek, który chrzęści jak się go ściśnie.
Do czego się wykorzystuje? Skrobia świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów, do tego celu jest dwa razy bardziej wydajna niż mąka pszenna. Wystarczy pół łyżeczki, aby zagęścić potrawę. Można też stosować do sporządzenia domowego kisielu oraz wielu bezglutenowych ciast, co powoduje większą wilgotność oraz lekkość ciasta. Stosowany jako dodatek do wyrobu pyz, klusek, knedli itp zwiększa elastyczność ciasta.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energ etyczna kj/kcal 1437/338,
Tłuszcza 0,10 g,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,01 g,
Węglowodany 83,90 g,
w tym cukry 0,20 g,
Błonnik 0,40 g,
Białko 0,60 g,
Sól 0,01 g.