Mąka z cieciorki, Swoja Mąka, , 5000 g | Lokalny Rolnik
Opis produktu
Jedna z kilku mąk bezglutenowych, powstaje w wyniku zmielenia wysuszonych nasion ciecierzycy. Do niedawna nie doceniana w kuchni. Charakteryzuje ją wysoka zawartość białka, lekko orzechowy smak i spora liczba mikroelementów. Ma szerokie zastosowanie i świetnie nadaje się do eksperymentowania podczas gotowania. Można z niej zrobić placki, naleśniki, zagęstnik zup i sosów. Świetnie nadaje się jako panierka, zamiast bułki tartej lub mąki pszennej. Wystarczy odrobina wody i staje się kleista. Mąka z ciecierzycy jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, cynk, selen, fosfor, wit. B1 i B6, kwas foliowy (który niestety szybko się rozpada pod wpływem temperatury).
Jedna z kilku mąk bezglutenowych, powstaje w wyniku zmielenia wysuszonych nasion ciecierzycy. Do niedawna nie doceniana w kuchni. Charakteryzuje ją wysoka zawartość białka, lekko orzechowy smak i spora liczba mikroelementów. Ma szerokie zastosowanie i świetnie nadaje się do eksperymentowania podczas gotowania. Można z niej zrobić placki, naleśniki, zagęstnik zup i sosów. Świetnie nadaje się jako panierka, zamiast bułki tartej lub mąki pszennej. Wystarczy odrobina wody i staje się kleista. Mąka z ciecierzycy jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, cynk, selen, fosfor, wit. B1 i B6, kwas foliowy (który niestety szybko się rozpada pod wpływem temperatury).
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 378 kcal,
Tłuszcz 6,03 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g,
Węglowodany 63,1 g,
w tym cukry - 10,6 g,
Błonnik 12,1 g,
Białko 20,31 g,
Sól 0,05 g.