OPIS LOKALNY ROLNIK STRONA PROFIL
W latach międzywojennych funkcjonowało w Siedlcach ponad 40 małych, rzemieślniczych piekarni głównie żydowskich, ale i polskich. Jedną z nich w 1930 r. założył Stanisław Wereda – dziadek obecnych właścicieli, który zdobywał zawód w wielu z nich. Wraz z żoną Julianną wypiekali pieczywo w zakładzie przy ulicy Warszawskiej 14 (obecnie Piłsudskiego 12). Początkowo w jednokomorowym piecu opalanym drewnem wypiekano na zakwasach naturalnych chleby żytnie, żytnio-pszenne oraz bułki. Wypieki rozwozili furmanką do okolicznych gospód i sklepów, sprzedawali również na targach i jarmarkach.
Naszym sztandarowym produktem jest pieczywo razowe bezdrożdżowe na zakwasie, który samodzielnie prowadzimy w naszej piekarni od początku istnienia firmy. Chleb razowiec Marszałkowski i razowy Ratuszowy to staropolskie gruboziarniste chleby żytnie razowe. Wytwarzamy je z naturalnie zakwaszonej mąki żytniej według pracochłonnej technologii wielofazowej bez dodatku drożdży i pieczemy w piecu ceramicznym. Chleby te utrzymują niepowtarzalny smak i świeżość do 7 dni. W naszej ofercie mamy także bułki pszenne (poznańskie, kajzerki, paluchy), pszenno-żytnie i razowe oraz obwarzanki, rogale, grahamki. Bułki wypiekamy na naturalnym rozczynie pszennym bez dodatku konserwantów, barwników i polepszaczy.
Od ponad dekady piekarnia jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, co stanowi dla konsumentów gwarancję, że nasze produkty zostały przygotowane zgodnie z regionalną recepturą oraz są naturalne i zdrowe. Jesteśmy posiadaczami znaku Jakość Tradycja, a nasze produkty bronią się złotymi medalami Smaki Regionów.
Obecnie firma prowadzona jest nieprzerwanie przez trzecie pokolenie – synów Danuty i Antoniego Radzikowskich. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy Siedlce kontynuuje niepowtarzalny smak i tradycję wypieków na naturalnych zakwasach.