HELPA powstała w sercach dwóch mam na Ursynowie, którym brakowało wartościowych produktów dla swoich dzieci. Od 2017 roku sprzedaje tysiące kaszek, ułatwiając życie mamom w całej Polsce i reszcie świata.
Produkty HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (HEaLthy PArenting). Firma jest owocem pracy dwóch mam - lekarki i dietetyczki, których marzeniem było, aby każda mama miała dostęp do naturalnej żywności dla całej rodziny. Pierwszymi produktami firmy były kaszki do gotowania oraz owoce liofilizowane w postaci Różdżek Smaku. Obecnie wśród produktów znajdziemy płatki śniadaniowe do mleka, ekspandowane zboża, batoniki daktylowe, owoce liofilizowane do chrupania, liofilizowane owocowe chrupki oraz inne naturalne produkty. Wszystkie produkty mają przejrzysty skład. Nie zawierają nic prócz zbóż oraz owoców lub warzyw – żadnych sztucznych dodatków typu aromaty, barwniki czy konserwanty. Nie są również dosładzane cukrem.
"Wierzymy, że smaki powinny być zgodne z naturą. Przez wiele miesięcy szukałyśmy odpowiednich składników do naszych kaszek, ponieważ tworzymy je tak, jak dla własnej rodziny – z miłością i starannością. Zależało nam na znalezieniu dostawców, którzy z równą nam pasją podchodzą do swoich plonów. Byłyśmy zaskoczone, że smak kaszki z tego samego ziarna może być diametralnie różny w zależności od pochodzenia. Wykonałyśmy wiele prób i testów, by otrzymany produkt był wyjątkowy. Cieszyłyśmy się jak dzieci, gdy udało się znaleźć to, czego potrzebowałyśmy.