Google+
HACJENDA TRZY BRZOZY - Serwatka (Jaja, nabiał - kefiry, maślanki)
Opis

Serwatka jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania twarogu. Jest to zielonkawożółty płyn, w którym widać białe kłaczki wartościowego białka, na świeżo ma cierpki, kwaśny smak. Otrzymuje się ją po odcedzeniu twarogu.

Bogactwo witamin:
Zawiera pełnowartościowe białko, które ma w składzie wszystkie aminokwasy. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B - wit. B2, B12, B1 i B6. Zawiera też kwas pantotenowy (wit. B5), którego brak powoduje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, siwienie i wypadanie włosów. W serwatce jest także biotyna, zwana witaminą H.

Składniki mineralne:
Serwatka zawiera fosfor, wapno, jod i sód, ale głównie obfituje w wapń, wzmacniając kości i zęby. Dzięki obecności cukru mlekowego (laktozy), wzbogaca florę bakteryjną w układzie pokarmowym i wzmacnia odporność.Wypijając 1 litr serwatki dziennie, dostarczamy organizmowi ok. 66 %. niezbędnego wapnia i ok. 40 %wapna.

Termin przydatności
Sposób przechowywania
Opinie (2)
Dostawca
INNE W TEJ KATEGORII