Wytwórcy

O Produkcja Wędlin Regionalnych u Mądrego

W Nowej Wsi Szlacheckiej w okolicach podkrakowskich Liszek mieści się rodzinna firma Państwa Mądrych. Firma, która specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów wytwarzanych w oparciu o stare receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.


Legendarna Kiełbasa Lisiecka Pana Stanisława Mądrego powstaje z najlepszych kawałków mięsa wieprzowego z dodatkiem soli i naturalnych przypraw. W gminie Liszki i Czernichów wytwarza się ją od wieków według tej samej starej i niezmiennej od pokoleń receptury.


Oryginalna Kiełbasa Lisiecka Mądrego swoją niepowtarzalną barwę i aromat zawdzięcza tradycyjnemu procesowi wędzenia, do którego wykorzystywane jest najczęściej drewno bukowe i olchowe oraz drewno z drzew owocowych. Na przekroju widoczne są jasno różowe kawałki chudego mięsa otoczone ciemniejszym farszem, a z wierzchu ciemno brązowa, lśniąca osłonka typowa dla produktów wędzonych.


Kiełbasa Lisiecka Pana Mądrego wytwarzana jest z wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego – 85% to odpowiednio dobrane i wyselekcjonowane części szynki i polędwicy. W smaku kiełbasy wyczuwa się nutę pieprzu, aromat czosnku, i zaznaczoną obecność soli. Jest to kiełbasa pieczona, następnie dowędzona, o dużej kruchości i soczystości.


Wielokrotnie nagradzana i doceniana na całym świecie. Gościła na stole Papieża Jana Pawła II, w roku 2005 została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Jest laureatką Małopolskiego Festiwalu Smaku, rekomendowana przez Slow food.

Zdjęcie dostawcy

Produkcja Wędlin Regionalnych u Mądrego

Rączna 105, 32-060 Liszki
Pomoc 100% gwarancji jakości Bony zakupowe