Pasiekę Miody Domańskich założyłem w 2011r z myślą posiadania kilku uli.
Bardzo szybko okazało się, że pszczoły zawładnęły całym życiem obracając
świat do góry nogami. Stosy książek, Podyplomowe Studium Pszczelarskie w
Pszszej Woli, Studia Pszczelarskie w Krakowie, szkolenia i spotkania
pszczelarskie stanęły na pierwszym miejscu. Po kilku latach pasja stała
się pracą a praca przy pszczołach pozostanie pasją na zawsze. Wkrótce do
zespołu dołączyła Lekarka Weterynarii, miłośniczka pszczół, pani
Karolina, która wniosła systematyczność oraz usprawniła opiekę nad
zdrowiem pszczół. Gęsty, podmokły las mieszany Chojonowskiego Parku
Krajobrazowego okazał się rajem dla pszczelich rodzin, którym nie
brakuje pyłku przez cały sezon. Las mieszany zapewnia również niewielki
ale stały dopływ nektaru przez większość sezonu, z którego powstaje
drogocenny miód. Bogactwo wielu gatunków roślin nadaje naszym miodom
unikalny smak. Tak powstają miody wielokwiatowe leśne, w których
dominuje w zależności od pory roku: tarnina, wierzba, klon, kruszyna,
akacja, malina, lipa. Okresowo pojawia się spadź liściasta lub iglasta.
Jesienią odbieramy miód nawłociowy o silnych właściwościach
antybiotycznych. Dwie pasieki stacjonują w sadzie ekologicznym
Ekojabłonka. Wędrujemy na spadź jodową, grykę i rzepak. Unikam
intensywnych upraw. Na miejsca pasiek wybieram granicę lasu i i łąk,
gdzie warunki rozwoju rodzin pszczelich są najkorzystniejsze.
Specjalizujemy się również w poławianiu pyłku pszczelego z terenów
leśnych oraz drogocennej pierzgi i propolisu.
O Pasieka Miody Domańskich
