Wytwórcy

O Manufaktura Dobra

Mleko, które używamy do produkcji naszych wyrobów pochodzi
z naszego gospodarstwa, na którym utrzymujemy krowy wyjątkowej rasy Simental. Rasa ta wywodzi się ze Szwajcarii. Simentale charakteryzują się biało mahoniowym umaszczeniem, spokojnym zachowaniem i długowiecznością. Choć dają mniej mleka niż inne rasy, jest ono bardzo cenione szczególnie w serowarstwie, ze względu na wysoką zawartość kazeiny oraz tłuszczu.


Tylko z najwyższej jakości mleka, pochodzącego od krów żywionych mieszankami traw i ziół można wyprodukować wyroby o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych.


Obecnie Mleczarnia mieści się w sercu stolicy Dolnego Śląska, przy ulicy Plac Grunwaldzki. Mleko z Mikoszowa do Wrocławia dowożone jest specjalnie skonstruowanym mlekowozem, który zapewnia utrzymanie ciągu chłodniczego podczas transportu. 


Nasza idea
Produkcję w naszej serowarni możemy opisać najważniejszymi dla nas priorytetami: naturalne i ekologiczne składniki, brak konserwantów, sprawdzone receptury, czego wynikiem jest coś co dla nas jest najważniejsze smak. Wszystkie procesy w naszej mleczarni przebiegają w rzemieślniczych warunkach, a korzystamy tylko z naturalnych składników. Fermentacja i kwaszenie to działanie bakterii i podpuszczki, a nie przemysłowe procesy wspomagane chemią.


Opakowania
Wybór opakowań był dla nas jednoznaczny. Niestety nie możemy powiedzieć, że najprostszy. Od początku nie braliśmy pod uwagę opakowań z tworzyw sztucznych. Zdecydowaliśmy się na wykorzystanie opakowań szklanych na wszystkie płynne i półpłynne produkty oraz pergamin na nasze sery. Poszukiwania szklanych butelek i słoiczków, niektórym z nas będzie się śnić jeszcze długo. To bardzo trudny temat.


Dążymy to tego, aby jak największa ilość naszych opakowań, była opakowaniami zwrotnymi. Obecnie przyjmujemy zwrotnie/na wymianę butelki po mleku i premiujemy zwroty słoiczków.


Mleko, najważniejszy składnik
Mleko które mamy w ofercie pochodzi tylko od naszych krów z gospodarstwa znajdującego się
w Mikoszowie nieopodal Strzelina. Nasze zwierzęta są „receptą” na unikalność mleka.


Dlaczego te, a nie inne krowy?


Nasze krowy są czystą rasą Simentalską, jest to rasa nieczęsto spotykana w produkcji mlecznej ponieważ daje zdecydowanie mniej mleka(15-20l na dzień) niż bardzo powszechna rasa Holsztyńsko-fryzyjska(30-35l mleka na dzień). Ale dzięki właśnie takiej rasie nasze mleko jest bogatsze między innymi w tłuszcz i białko co nadaje mu pełny, śmietankowy smak, a dodatkowo sprawia że to mleko jest idealnym surowcem w kuchni i w produkcji serowarskiej. Dodatkowo jest to rasa pierwotna co oznacza, że jest odporniejsza na choroby, równe warunki atmosferyczne, jest też długowieczna.


Zawartość tłuszczu w naszym mleku jest wynikiem odżywiania naszych zwierząt i waha się od 3,4% do 4,5%. Nie odwirowujemy, żadnej części tłuszczu z mleka.


 


 

Zdjęcie dostawcy

Manufaktura Dobra

Pl. Grunwaldzki 59, Wrocław
Pomoc 100% gwarancji jakości Bony zakupowe