Jesteśmy małą, rodzinną firmą z Sosnowca. Od 2016 r. zajmujemy się hodowlą kóz i sprzedajemy ich mleko. Wyrabiamy też sery, kefiry i jogurty a wszystko w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.
RHD, wet. nr ident. 24753501
W bieżącym sezonie nasze stado liczy około 70 kóz. Mleko pozyskujemy w sposób tradycyjny- doimy ręcznie, oby zachować pełny i naturalny mikrobiom mleka. Dbałość o jakość mleka pozwala nam na to, że nasze sery wyrabiamy z mleka niepasteryzowanego. Dzięki temu nie stosujemy dodatku chlorku wapnia. Do wyrobu serów używamy naturalnej podpuszczki, francuskiej firmy Cocquard.
Staramy się ciągle pogłębiać wiedzę aby być producentem świadomym, produkującym żywność o możliwie najwyższej jakości.
Informujemy, że w czerwcu 2023 r. nasz kozi ser do smażenia i grilowania zdobył pierwszą nagrodę w konkursie "Kryształowy ser", zapraszamy do skosztowania.
Informujemy, że w lipcu 2023 r. nasz kozi ser - Dymek z gąszczem - dotarł do finału konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zapraszamy do skosztowania.