Google+
Ogród Ekologiczny w Chudobczycach - Brukiew (EKO) (warzywa i owoce - warzywa)
Opis

Brukiew, zwana karpielą, jest jedną z odmian kapusty rzepak, należącą do rodziny kapustowatych. Powstała ze skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą. Jest rośliną wyłącznie uprawną – nie rośnie dziko. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Jest hodowana zarówno jako pasza dla zwierząt jak i warzywo. Jej smak jest ostry – przypomina nieco rzodkiewkę lub kalarepę.

Brukiew posiada również wiele właściwości zdrowotnych, przeciwdziała i leczy choroby przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, zalecana dla osób z problemami tarczycy - reguluje ilość jodu w organizmie, chroni przed przeziębieniem, wzmacnia odporność, utrzymuje młodość i witalność organizmu, pomocna jest w leczeniu chorób skóry, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.

Skład
Dostawca
INNE W TEJ KATEGORII